Секции

19 May 2024 10:56

Путин покани в Москва външните министри на Армения и Азербайджан на преговори

Руският президент Владимир Путин покани външните министри на Армения и Азербайджан в Москва, за да започнат мирни преговори на 9 октомври, заяви той в изявление, публикувано от Кремъл. Късно в четвъртък руският президент е провел телефонни разговори с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян и е призовавал за прекратяване на военните действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах по хуманитарни причини – да се разменят телата на загиналите и пленниците, добавиха от пресслужбата на Кремъл.

Сблъсъците в Нагорни Карабах ескалираха сутринта на 27 септември. От тогава Баку и Ереван си разменят взаимни обвинения кой е предизвикал конфликта, а международните призиви за спиране на боевете до момента се пренебрегват и от двете страни. В Армения бяха въведени военно положение и обща мобилизация. На мъжете на възраст между 18 и 55 години е забранено да напускат страната. В Азербайджан беше обявен вечерен час и също беше проведена частична мобилизация.

От началото на въоръжена конфронтация между арменските сепаратисти в Нагорни Карабах и азербайджанските сили досега, по официални данни, са загинали между 300 и 400 души, в това число около 50 цивилни. Информацията обаче е частична и числеността на жертвите може да е много по-голяма, като всеки от лагерите твърди, че е ликвидирал хиляди войници на противника.

Ситуацията в региона се усложнява от факта, че Баку се подкрепя активно от Турция, която е член на НАТО.

Ръководителите на Русия, САЩ и Франция – съпредседателите на Минската група на ОССЕ по Нагорни Карабах – призоваха воюващите в момента страни да спрат сблъсъците и да започнат преговори без предварителни условия. Лидерите на трите световни сили осъдиха ескалацията на конфликта и изразиха съболезнования на близките на жертвите.

Отношенията между двете бивши съветски републики са напрегнати от 1991, когато Нагорни Карабах се обяви за автономен регион. Официално той е част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци. Настоящите сражения са най-тежките от десетилетия насам и все още не е ясна причината за ескалирането на напрежението.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче