Секции

18 April 2024 03:15

Висока подкрепа и силно доверие белязаха третия благотворителен турнир на фен клубовете на ПФК„Левски“ (видео)

Подрастващите футболисти от детско-юношеските школи на „Левски-Карлово“ и „Металик-Сопот“ дадоха днес началото на третия благотворителен футболен турнир на малки врати в града на Вазов. Инициативата е традиционна и е организирана от местните фенове на ПФК „Левски“. В спортната надпревара на стадион „Металик“ се включиха отборите на осем фен клуба на сините в цялата страна, за да подпомогнат финансово лечението на малкото карловче Филип Филипов.

Милен Сотиров- организатор на футболния турнир:

„От цялата страна доста отбори и градове се включиха дистанционно, като платиха такса участие само за отбора. Местни хора също се включиха и дават пари, като нямат възможност да дойдат. Подкрепи ни ВМЗ, НАРКОП-Сопот, кафе „Ексклузив“, сайтът за спортни стоки и много хора.“

Благотворителната кауза получи и доверието на Управителния съвет на ПФК „Левски“.

Илия Христов – член на УС на ПФК“Левски“:

„Каузата, зад която те са застанали, благотворителност е в духа и в историята на „Левски“. До времето преди 9 септември клубът е бил ангажиран с изключително много благотворителни каузи. Първото игрище на „Левски“, което се намира в центъра на София, на мястото на сегашния национален стадион ,е построено само и единствено с благотворителност с доброволни дарения.

Клубният музей на „Левски“ има такъв плакет, който е подарен от царица Елеонора и цар Фердинанд, на който е написано за проявена българщина и човещина. Това би трябвало да бъде характерно за привържениците на „Левски“. Това би трябвало да бъде едно от веруюто, една от каузите на клуба - проявата на съпричастност."

Своята подкрепа за благотворителността на турнира даде за поредна година и народният представител Веска Ненчева:

„Тогава, когато благотворителността е свързана пряко със здравето на децата ни и държавата липсва, въпросите остават с огромни въпросителни. Да, българинът е отворен за благотворителност. Винаги подава ръка, винаги дава средства, които могат да помогнат в такива каузи, но мисля, че специално за здравето, особено за здравето на децата ни, първа и отговорна роля има държавата и държавната политика към осигуряване на здраве на децата ни. Хората винаги имат допирни точки в това да помогнат, в това да „гонят“ доброто, в това да стигнат доброто и когато се залага точно на това – на обединяването в името на някаква кауза, има резултат. Всякакъв вид разединение, разцепление, заостряне на отношенията помежду ни не са полезни. Това, което наблюдавам и от миналата акция за благотворителност, е че в клубовете явно има последователна политика и отношение към това да бъдат полезни. Правят го с отворени сърца за децата и разбира се е нормално посланията им да бъдат отправени от деца към деца, т.е това е възпитание- спортът възпитава, футболът възпитава. Освен да адмирирам, нищо повече не мога да кажа, но нека събирането на средства да бъде за други каузи, т.е здравето да бъде обезпечено от държавата. Финансирането на здравето да бъде обезпечено от държавата, а на децата да помагаме да се развиват, да творят, да бъдат творци, да бъдат големи спортисти, да бъдат големи футболисти."

Футболът е спорт, който дава надежда, но изисква труд и постоянство, коментира дошлият да сподели съпричастността си за благородната инициатива известен български футболист и треньор Георги Василев – Гочето:

„Тогава, когато хората виждат продукта от един изключително голям труд ангажименти, упоритост и талант, разбира се, без което не може да съществува. И не може да се каже, че всичките стигат до този връх. Това е плод на много изисквания, на много предварителна подготовка, на индивидуално чувство и амбиция, които трябва да се реализират.“

На различни места на стадиона бяха поставени три кутии за дарения. Бе обявен и търг на футболна топка с автограф на Георги Иванов-Гонзо и баскетболен екип на капитана на баскетболния „Левски Лукойл" Асен Великов. Събраната сума от 4500 лева ще бъде предоставена на семейството на детето.

Победителите в турнира получиха престижни трофеи от ПФК „Левски“ и награди от организаторите.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче