Секции

25 April 2024 05:06

Постановката “Под игото-1894-та” гостува в Карлово и Сопот

На 20 октомври в НЧ “Иван Вазов” - гр. Сопот и на 21 октомври в НЧ “Васил Левски” - гр. Карлово от 19 часа, ще станем свидетели на едно от най-мащабните театрални събития на театрален сезон 2020/2021.

Само седмица след премиерните си дати, най-новият юбилеен спектакъл на Габровския драматичен театър ще посети подбалканските градове Сопот и Карлово.

Пиесата е специално написана за 75-тата годишнина на културната институция, както и за отбелязването на “Годината на Иван Вазов”, а именно 170 години от рождението на Патриарха на българската литература.

Действието в пиесата “Под игото - 1894-та” се развива на три плана: събитията между 1892 и 1894 г., когато е издаден романът “Под игото”, реалността от самия роман и спомените на майката на Иван Вазов - Съба. Тези спомени са документални и автентични, извадени от нейния дневник.

Партньори в осъществяването на мащабния театрален проект са Националният литературен музей, заедно с къщата музей „Иван Вазов“ в София, къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот и Регионален исторически музей – Габрово.

За написването на пиесата автора Гергана Змийчарова е изследвала многобройни архивни документи, банкови извлечения, преса от периода около 1894 г., кореспонденция между исторически личности, свързани с издаването на романа „Под игото“, спомените на майката на писателя Съба Вазова. По думите на авторката „Под игото – 1894-та“ се базира много повече на документални проучвания, отколкото на литературна фикция.

Ненапразно подбалканските градове ще могат първи да видят постановката, тъй като в пиесата са преплетени множество моменти и образи от историята именно на подбалканския край. Освен образът на Съба Вазова и синът й Иван Вазов, на сцената ще оживеят много и емблематични образи, част от които са:

Т.Ф. Чипев - един от най-големите издатели в следосвобожденска България.

Иван Гешов - един от първите директори на Българска народна банка, член на българското книжовно дружество (днес БАН)

Иван Мърквичка - художник, един от създателите на новото българско изобразително изкуство;

Михалаки Георгиев - създателят на първото Българско земеделческо-промишлено изложение в Пловдив, където Карлово е имало самостоятелен изложбен щанд.

Иван Попов - карловецът, основоположник на професионалния театър у нас, изключителен общественик и актьор с над 300 роли в 100-годишния му земен път.

Иван Шишманов - професор по всеобща литературна и културна история и редактор.

Не на последно място на сцената ще се пресъздадат и емблематични сцени от романа, в които ще видим Рада Госпожина, Бойчо Огнянов, Иван Боримечката, доктор Соколов, Емексиз Пехливан, Киряк Стефчов и много други.

В спектакъла участват 12 актьори, превъплъщаващи се в над 30 роли, както и 10 участници от театрална школа “Котешката къща” -Габрово.

В спектакъла ще се изяви и роденият в Карлово актьор Найден Банчевски, чийто актьорски дебют е именно в постановка на Габровския драматичен театър.

Режисьорът Петринел Гочев е многократно награждаван и номиниран с най-големите театрални награди у нас. Художник на спектакъла е Гергана Лазарова - Рънкъл, която в продължение на много месеци работи неуморно по създаването на изключително впечатляваща сценография и костюмография.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче