Секции

23 October 2020 02:51

НОЩ: Не всички спазват противоепидемичните мерки, затягаме контрола

Държавата ще засили контрола върху спазването на мерките срещу коронавируса. Това съобщи здравният минитър Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб. Министърът посочи, че мерките, въведени у нас, са достатъчни, но се забелязва умора сред хората и не се спазват стриктно.

Засилен денонощен контрол в молове, заведения и клубове въвежда Националният оперативен щаб. Причината – неглижиране и неспазване на противоепидемичните мерки.

проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

„Нови мерки не възприемаме към настоящия момент за наложителни, а точно нещо по-различно – осъзнаване за необходимостта за спазване на тези мерки. Ако хората не вярват на мерките, които са в момента и не ги спазват…кажете ми има ли нужда от нови мерки, които също да не се спазват. Нека спазваме мерките такива, каквито са. Колкото и да са уморени колегите от РЗИ, те ще проверяват и нощем там, където не се спазват мерките.“

Доцент Кунчев добави, че има увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 000 души население.

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

„До момента някакви особени промени по отношение на възрастовата структура не се наблюдават. Има известно подмладяване на хората, които дават положителен резултат. Техния процент, макар и бавно, нараства, но това не се отразява на броя на приетите в болница и на смъртните случаи.“

Образователната система също не е изолирана от вируса. А данните показват, че 172 деца и ученици са с положителни тестове, а заразените учители са 165. Въпреки това обаче затваряне на училищата към момента не се предвижда.

Красимир Вълчев, министър на образованието

„Вирусът малко или много е смъртоносен, не можем да си позволим да затворим училища. Не може да се осъществи обучение в електронна среда толкова ефективно, колкото в реална. Не може децата да се социализират, възпитателната функция също не може да се осъществи пълноценно и ефективно.

Заради висок ръст на заразените с коронавирус в Благоевград и Търговище здравният министър препоръча да се избягва пътуването до тези два града.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Приготвяте ли домашни консерви?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче