Секции

07 May 2024 07:51

Конструктивно е приключил първият ден от работата на смесената българо-македонска комисия

Първият ден от работата на смесената българо-македонска комисия за уреждане на историческите спорове между двете държави е преминал в конструктивна атмосфера, която дава пространство за напредък, пишат медиите в Северна Македония.

На деветчасовата среща в Клуба на народните представители в Скопие не е разговаряно в детайли за Гоце Делчев, а повече по общи въпроси и за рамката на диалога. В края е станало дума и за македонските учебници по история за началните училища относно приемането на препоръки, отнасящи се до периода на античността.

Основната тема – чий е Гоце Делчев – е оставена за втория ден от работата на комисията – петък. Именно националността му породи неразрешими спорове между историците от двете страни и доведе до блокиране на работата на смесената комисия. Десетата среща се провежда след година застой, а преди началото ѝ историци и политици изразиха предпазливост и резервираност относно постигането на крайната цел – решаване на спорните исторически въпроси.

Преди да пристигнат в Скопие българските историци заявиха, че остават на своите позиции. Отстъпки или компромиси не са термини, използвани от историята, и затова те не трябва да бъдат ключът към решението на спорните исторически въпроси между Северна Македония и България, заявиха българските историци.

Неофициално, нашите историци настояват Северна Македония да признае Гоце Делчев за българин, докато македонските им колеги виждат ключа към решение в съвместното честване, по примера на останалите пет исторически личности, за които е постигнато съгласие.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче