Секции

07 May 2024 08:55

Кралската опера в Лондон продава картина на Дейвид Хокни, за да оцелее

Кралската опера и балет в Лондон се реши на труден ход – да продаде картина на Дейвид Хокни, за да оцелее в кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса. „Портрет на Дейвид Уебстър“ ще бъде предложен на търг от „Кристис“ на 22 октомври. Очаква се да бъде продаден в диапазона 11 милиона – 18 милиона паунда. „Сблъсквайки се с най-голямата криза в нашата история, продажбата на прекрасния портрет на сър Дейвид Уебстър от Дейвид Хокни е жизненоважна част от стратегията ни за възстановяване“, казва в изявление Алекс Биърд, изпълнителен директор на Кралската опера. Приходите ще бъдат използвани за завръщането на някои от най-големите световни звезди на сцената на операта.

Подобно на други културни институти във Великобритания и по света, Кралската опера бе принудена да затвори през март, докато първата вълна от пандемията от COVID-19 набираше скорост, и оттогава не може да разчита на никакви приходи. „Кристис“ описва портрета, рисуван от Хокни като една невероятна картина, която перфектно улавя майсторството на художника в усета за цветовете.

Катрин Арнолд – завеждащ отдел „Следвоенно и съвременно изкуство“ в „Кристис“

Смятам, че докато пандемията продължава, културните институции по света трябва да обмислят най-добрите стратегии за смекчаване на риска и загубата на приходи. Кралската опера и балет е в много благоприятна позиция, защото те са център за изпълнителски изкуства и притежават ценни активи. Удивителен е фактът, че сър Дейвид Уебстър, изключително важна фигура за изграждането на Кралската опера, сякаш се завръща от гроба, за да помогне в трудната ситуация.

Обектът на изобразяване – Дейвид Уебстър – е директор на Кралската опера от 1945 до 1970 г, и е описван като визионер, дал на културната институция световна класа.

Продажбата на картината е част от четиристепенен план за възстановяване, който включва още мерки за съкращаване на разходите, набиране на средства от частни донори, правителствена подкрепа и продажба на някои ценни активи.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче