Секции

07 May 2024 23:10

В Австралия ще изпробват дронове за съживяване на дивата природа след пожарите

Специализирани дронове, които разпръскват земеделски семена, ще бъдат изпробвани в Австралия в помощ на регенерацията на храстите и дивия живот, засегнати от опустошителните пожари през лятото. Австралийският клон на организацията Световен фонд за дивата природа обяви, че планира да използва безпилотни летателни апарати за засаждане на около 40 000 семена на ден, включително такива на евкалиптови дървета, които могат да помогнат за възстановяването на зелените коридори през изгорелите пейзажи и недостъпните терени. Програмата е най-мащабната по рода си и една от основните ѝ цели е удвояване на популацията на коалите по източното крайбрежие на Австралия.

Дърмът О’Горман – изпълнителен директор на Световен фонд за дивата природа – Австралия

Един от новите начини за регенерацията на зелените масиви е употребата на дронове, които могат да разпространят голямо количество семена над поразените площи. Това ще ускори способностите за рекултивиране на храстите, а освен това можем да достигнем по-лесно до недостъпните райони.

Целта е да се заселят отново местните видове за възстановяване на пострадалите ландшафти и за осигуряване на устойчиво земеделие. По този начин изграждаме една по-устойчива Австралия в борбата срещу климатичните промени и предизвикваните от тях бедствия.

Районите, които ще бъдат обхванати от дроновете, са северната част на Нов Южен Уелс, югоизточните райони на Куинсленд и Ийст Гипсланд във Виктория.

Най-лошите горски пожари от едно поколение в Австралия унищожиха над 11.2 милиона хектара земя през 2019 г – почти половината от територията на Обединеното кралство.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче