Секции

29 March 2024 14:02

Карловското запасно войнство почете паметта на загиналите за освобождението на Родопите

За поредна година карловското запасно войнство взе участие в тържествата по повод освобождението на Централните Родопи от турско робство.

Името, подвигът и делото на родения в карловското село Аджар /днес с. Свежен, община Брезово/ полковник Владимир Серафимов е толкова здраво и монолитно вплетено в историята и в паметта на населението от Централните Родопи, че вече повече от цяло едно столетие то не се забравя. Тържествата на паметника на връх Кавгаджик /днес вр. Средногорец/ и в село Алами дере /днес с. Полковник Серафимово, община Смолян/ по повод годишнината от паметния бой на Средногорци на 21.10.1912г., винаги са били вълнуващи и запомнящи се.

На 21.10.2020г., по повод отбелязване 108 години от освобождението на Централните Родопи, членове не само на карловската организация, но и представителни групи на съюзните структури от област Пловдив, уредници от Общинския исторически музей в Карлово и приятели на запасното войнство се включиха в събитието. Те се поклониха пред паметника на загиналите за освобождението на Родопите през Балканската война /1912-1913г./. Положен бе венец от името на кмета на община Карлово - капитан о.з. д-р Емил Кабаиванов.

Източник: Общинска организация „Васил Левски” СОСЗР - Карлово

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче