Секции

26 April 2024 09:54

Армения и Азербайджан прекратяват огъня в Нагорни Карабах от 26 октомври

Армения и Азербайджан отново се споразумяха да спазват „прекратяване на огъня“ в конфликта за Нагорни Карабах. Споразумението влиза в сила от понеделник, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Хуманитарното примирие в Нагорни Карабах и прекратяването на огъня влезе в сила в 8 часа местно време в понеделник, заяви заместник-държавният секретар Стивън Бийгън, който се срещна с външните министри на двете страни.

Предишните 2 споразумения за спиране на боевете доведоха до кратко затишие, преди всяка страна да обвини другата, че го нарушава.

Съпредседателите на Минската група на ОССЕ ще се срещнат с външните министри на Армения и Азербайджан в Женева на 29 октомври. Те призоваха двете страни в конфликта незабавно да предприемат мерки за прилагане на споразуменията за прекратяване на огъня, постигнати в Москва на 10 октомври.

Мнистерството на отбраната на Азербайджан обвини арменските въоръжени сили в грубо нарушение на режима на прекратяване на огъня веднага след влизането му в сила. В същото време Баку беше уверен, че те спазват изцяло прекратяването на огъня по цялата контактна линия с Нагорни Карабах.

На свой ред арменският премиер Никол Пашинян заяви във Фейсбук, че арменската страна е готова да се съобрази с режима на прекратяване на бойните действия. Както беше договорено във Вашингтон с посредничеството на САЩ, арменската страна ще спазва пълното прекратяване на огъня от 8 часа на 26 октомври, гласи изявлението на Пашинян.

Армията на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република стриктно се придържа към режима на прекратяване на огъня, а декларацията на Азербайджан за нарушаването на споразумението е дезинформация, твърди още арменската страна.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче