Секции

07 May 2024 14:58

Борис Джонсън обяви пълното затваряне на Англия от 5 ноември

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че Англия ще влезе в общонационална карантина от четвъртък, 5 ноември, като част от усилията да се спре разпространението на коронавируса. Магазините, които не се определят като такива от първа необходимост, както и развлекателните заведения като пъбове, барове и ресторанти се затварят до 2 декември. Училищата и другите образователни институции остават отворени, дейността си ще продължат парламентът и съдилищата. Джонсън изрази надежда, че ако строгата изолация даде резултат, британците ще могат да празнуват заедно коледните и новогодишни празници.

Англия ще бъде напълно затворена от 5 ноември, четвъртък, заради прогресивно нарастващите случаи на коронавирус в Обединеното кралство, които в събота надхвърлиха 1 милион. Втората вълна на пандемията заплашва да претовари системата за здравни грижи. Карантината в Англия ще продължи до 2 декември.

Борис Джонсън – премиер на Великобритания: „Сега е време за действие, защото няма алтернатива. От четвъртък до началото на декември трябва да си останете вкъщи, можете да излизате навън с основателна причина, включително заради образование, работа, ако не можете да работите от вкъщи. Допуска се излизане и за физически упражнения и спорт най-много на двама души едновременно. Ще останат отворени само магазините, продаващи стоки от първа необходимост, всички останали ще бъдат затворени за този период.“

Пъбове, барове и ресторанти също затварят. Заведенията ще могат да продължат единствено да предлагат храни и напитки за вкъщи и доставки по домовете. Училищата и университетите обаче остават отворени, дейността си засега ще продължат парламентът и съдилищата. Кабинетът ще възобнови схемата за субсидиране на заплатите на временно съкратените от работа – в периода на карантината те ще получават 80% от заплатата си. „Коледа ще бъде различна тази година, може би много различна, но искрената ми надежда и вяра е, че чрез вземането на строги мерки, ще можем да позволим семействата в страната да са заедно“, допълни британският премиер. Великобритания, която има най-високата смъртност от COVID-19 в Европа, се бори с повече от 20 000 нови инфекции на ден и учените предупредиха, че „най-лошият сценарий“ за 80 000 жертви на пандемията може да бъде надхвърлен.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче