Секции

03 March 2021 02:16

Съдът остави в ареста лихваря от Столетово

Апелативен съд – Пловдив остави без уважение искането за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража”, взета спрямо Е. Ц. в по-лека. Според апелативните магистрати не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат нейното изменение.

Апелативен съд - Пловдив прие, че при преценка на събраните по делото доказателства - гласни, писмени и веществени, Окръжен съд - Пловдив правилно е приел, че не може да се направи извод, различен от първоначално направения, а именно, че продължава да е налице обосновано предположение, обвиняемият да е съпричастен към престъпленията в които е обвинен. Повдигнати му са две обвинения – за системно предоставяне на кредити срещу лихва и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси, намерени при претърсване в дома му. Той е работил като комисионер към заложна къща „Версай“ в с. Столетово, Карловско. Според данните от разпитите на свидетели той е извършвал незаконна лихварска дейност в периода от 2013 г. до задържането му през 2020 г. Назначени са техническа и балистична експертизи, предстои назначаването на съдебно-счетоводна експертиза.

От дългия период на инкриминираната дейност, от големия брой пострадали и интензитета на извършване на престъплението, в което е обвинен Е. Ц., продължава да произтича опасност той да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение, смята съдът. Някой от свидетелите се заявили, че изпитват страх за живота си от обвиняемия.

Апелативният съд не приема, че има опасност от укриване на Е. Ц., както и не взима под внимание данните, че той е бил съден за нанасяне на телесни повреди и за хулиганство, тъй като е бил реабилитиран по право.

Определението на съда е окончателно.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка с ареста, където се намираше обвиняемият, а съдебният състав, прокурорът и защитникът бяха в зала в Апелативен съд – Пловдив.

Днес Ви питаме:

Предпочитате ли био продуктите?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче