Секции

04 May 2024 13:49

Гърция въвежда национална карантина, в Румъния комендантски час от понеделник

В Гърция вече е в сила пълна карантина на територията на цялата страна, която ще продължи до 30 ноември. Тя се налага във връзка с усложнената обстановка с COVID-19. Излизането навън ще става след изрично предупреждение на властите чрез специален СМС. По информация на българското посолство в Атина гражданите ще могат да напускат домовете си между 5 часа сутринта до 21 вечерта само по няколко причини, сред които здравословни, снабдяване със стоки от първа необходимост, посещение на банка, оказване на помощ на нуждаещи се, посещение на дете при разведени родители и погребение. Спортуването и разходките на домашен любимец в този часови диапазон също са разрешени, ако се извършват самостоятелно или от двама души, при спазване на разстояние от 1,5 метра. В интервала между 21 и 5 часа е възможно излизане чрез предупреждение с СМС, ако то е свързано с работа, за което се изисква и удостоверение. Напускането на домовете в този часови интервал е разрешено също по здравословни причини и за разходка на домашен любимец

Румъния също засилва ограничителните мерки. От понеделник се въвежда комендантски час в цялата страна и се затварят всички училища за месец, обяви правителството след като броят на заразените с Covid се удвои за две седмици.През последното денонощие са заразени нови 10 000 души, а около 1 000 пациенти са настанени в интензивни отделения – два пъти повече, отколкото преди месец. Коронавирусът погуби над 7 500 души от началото на пандемията в края на февруари в 20-милионната страна.

От понеделник всички магазини ще затварят в 21 ч., хората не трябва да напускат домовете си от 23 ч. до 5 ч. сутринта. Съгласно заповедта маските на открито стават задължителни на цялата територия на Румъния.

Затварят се всички пазари на закрито за селскостопански продукти, а тези на открито може да работят при спазване на нормите за здравна защита.

Забраняват се всички празненства на открито и закрито, а на частни събития и религиозни служби по повод венчавка, кръщене или погребение се разрешават максимум осем души.

Мерките ще са в сила въпреки, че на 6 декември в страната са насрочени парламентарни избори.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче