Секции

06 May 2024 06:18

Областният управител Каназирева поиска смяна на управлението на карловската болница

В Областна администрация днес се проведе извънредна среща по повод ситуацията в общинската болница в Карлово. Срещата бе по инициатива на областния управител Дани Каназирева и в нея участваха председателят на ОбС- Карлово Доньо Тодоров, изпълняващият длъжността кмет на общината –заместник-кметът Никола Цветков, управителят на МБАЛ" Киро Попов" –д-р Христо Пелев и представител на РЗИ.

В изпратената до медиите позиция на областния управител се казва следното:

„Във връзка с проблема в МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово, както аз, така и здравният министър заставаме зад медицинския персонал в болницата. Няколко пъти разговарях и с премиера и е запознат със ситуацията.

Всички знаем какъв е проблемът и той не е в персонала, а е организационен и комуникационен, установени са и не малко нарушения при воденето на документацията и подаването на сведения за Ковид пациенти. Липсва добър мениджмънт и в тази кризисна ситуация считам, че компромиси никой не трябва да прави. Няколко пъти до сега съм сигнализирала, но решение не е взето.

Проблемът в управлението на болницата е довело и до напускането на много лекари и сестри до този момент. Считам, че най-доброто решение в настоящата извънредна ситуация е смяна в управлението на болницата, бързи и адекватни действия за по-добра организация и подкрепа за лекари и сестри.

Разбира се това към момента е само предложение, тъй като решението е от компетентността на местната власт и Общински съвет. Но след многото проведени от мен разговори с лекари в Карлово, считам че това е единственото и адекватно решение на ситуацията, за да бъдат запазени и малкото останали работещи лекари и сестри. Имаме нужда от най-доброто управление във всяка една болница, за да преодолеем кризата с наличния персонал във всяко едно лечебно заведение.

И в заключение, благодаря на ректора МУ проф. Мурджева - още днес ми изпрати контактите на двама стажант -лекари, които да започнат работа в карловската болница, но мисля, че първо местната власт трябва да вземе своето отговорно решение и едва тогава лично ще ги представя на ръководството.“

На пресконференцията след срещата, на този етап управителят на болницата д-р Христо Пелев не отговори на въпроса дали ще подаде оставка, а председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров обясни, че смяната на ръководството е дълга процедура. По думите му, трябва да се обявява конкурс, затова е най-добре проблемите да се решават вътрешно.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче