Секции

06 May 2024 12:32

С електронната системата за свободните легла хоспитализациите в Пловдив и областта стават по-бързо

Новата информационната система в Пловдив, която показва в реално време свободните легла за лечение на COVID-19 е изключително полезна и улеснява координацията между болниците и Спешна помощ, категорични са областният управител Дани Каназирева и директорът на ЦСМП д-р Иван Стойнов. Програмата работи от миналата сряда, а днес пред журналисти в координационния център на Спешна помощ бе показано как действа на практика с въвеждането на данни и насочване на линейките.

Според д-р Стойнов след въвеждането й хоспитализацията на болни става по-бързо като средно на ден има около 60 случая със съмнение за коронавирус. Областният управител подчерта, че е важно болниците да попълват своевременно освободените легла, за да може Спешна помощ да има информацията и да не се обикаля от болница до болница. Системата показва свободните легла за интензивно лечение, за пациенти с потвърдена COVID -19 диагноза и за непотвърдени случаи.

„ В системата вече се попълват и новите легла, в трите нови болници, разкрити през миналата седмица. Но истината е, че вървим по ръба с леглата както в Пловдив, така и в областта. Точно затова взехме и решението за преобразуване на "Свети Мина" в болница само за лечение на COVID-19“, допълни Каназирева.

Тя категорично заяви, че никога Медицинският щаб не е взимал решение в болницата да се лекуват интензивни случаи.

„ В „Св. Мина“ няма специалисти за интензивно лечение. Колкото и респиратори да има, няма кой да работи с тях. Разположението й позволява обаче, пациентите бързо да бъдат транспортирани до други болници, които предлагат интензивно лечение - , УМБАЛ "Свети Георги", "Пълмед", „ Център Хоспитал“. Вече съм разговаряла с две частни болници за изпращане на допълнителни медицински екипи, обясни областният управител.

По-късно на проведеното заседание на Медицинския щаб в Областна администрация бе обсъден отново казусът с преобразуването на МБАЛ „Свети Мина“ и бе решено поетапното то да стартира от днес – с 22 легла, на 11.11.2020 г ще бъдат открити още 30 легла, а останалите – до 16.11.2020 г. Пациентите в кардиологията на МБАЛ „Св. Мина“ ще бъдат приведени в болничната база на ул. „Весела“. МБАЛ „Св. Мина“ ще разполага с 150 легла за прием и лечение на пациенти с COVID-19.

Също така, МЩ изисква от управителя на лечебното заведение, да осигури 24 ч. възможност за консултация на пациентите с анестезиолог.

Според д-р Сийка Димчева – главен секретар на РЗИ-Пловдив, в МБАЛ „Св. Мина“ има работеща кислородна инсталация, а интензивното отделение в кардиологията е в отлично състояние. По думите й в болницата работят 72-ма лекари, от които 27 са над 60 год. Медицинските сестри са 47, от които 20 са над 60 год. Тя смята, че базата е в добро състояние.

Полк. д-р Ангел Гозманов – директор на МБАЛ Пловдив към ВМА, също коментира базата на общинската болница и добави, че няма време за капиталови разходи на този етап.

А според директорът на Спешна помощ - д-р Стойнов, НЗОК осигурява нужното финансирането на МБАЛ „Св. Мина“ за прием и лечение на средно-тежки случаи на COVID-19.

На проведеното днес заседание на Медицинския щаб бяха обсъдени и мерките на територията на Пловдив и областта след 12,11,2020г. Предстои да бъдат съгласувани и с останалите членове на Областния кризисен щаб и след това приети.

/Снимка: Областна администрация Пловдив/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност.


Шопенхауер