Секции

28 March 2024 18:38

Отбелязваме Деня на християнското семейство

Православните християни честват Въведение Богородично. С решение на Светия Синод от 1929 година празникът в България се отбелязва и като Ден на християнското семейство. Посланието към родителите е да запознаят отрано децата си с Христовото учение и да ги научат да посещават църковните богослужения.

На този ден Църквата чества изпълнението на даденият от Йоаким и Анна обет - да посветят дъщеря си в служба на Бога. Когато малката Мария станала на три години, нейните родители я завели в Йерусалим, за да я въведат в храма Господен. Оставена на първото стъпало, за почуда на всички, Дева Мария сама без чужда помощ изкачила 15-те стъпала и стигнала до най-високото. Благословени от свещениците родителите ѝ се върнали в Назарет, а Мария останала в храма, където се научила на много добродетели.

На този ден Църквата призовава семействата да предадат на своите деца познания за православието.

„На Въведение Богородично - Денят на християнското семейство, пожелавам здраве и сили! Във времената на криза семейството е това, което ни крепи. Нека бъдем отговорни в своите действия и да пазим близките си. Каквото зависи от нас ще го направим, за да преминем и това изпитание!“. Това написа тази сутрин във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

На свой ред лидерката на БСП Корнелия Нинова написа: „Нека пазим ценностите на християнското семейство. Няма нищо по-мило и скъпо от семейството. В деня на християнското семейство пожелавам здраве в домовете ни, сплотеност и обич помежду ни. Нека пазим традициите и ценностите на християнското семейство от неспиращите опити те да бъдат подменени и да възпитаваме децата си в духа на тези ценности. Честит празник“.

/Източник информация: БНР; снимка: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче