Секции

06 March 2021 07:50

Карловската временна комисия за Ковид епидемията проведе заседание

В изпълнение на т.1 от становище на Председателския съвет на Общински съвет Карлово и ръководството на Общината, оповестено на 11 ноември т.г., за периода на извънредната епидемична обстановка бе създадена временна комисия за координация и подпомагане дейността на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ и МЦ 1 - Карлово, състояща се от Председателския съвет и председателя на Постоянната комисия по здравеопазване, социални дейности и екология в ОбС.

На заседание, проведено на 2 декември, Комисията изслуша докладите на управителя на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ д-р Христо Пелев и управителя на МЦ 1 д-р Атанас Юнаков за състоянието и обстановката в двете здравни заведения.

След направен анализ управителите посочиха следните проблеми:

1. Недостиг на кадри за обслужване на болни както в Ковид отделението, така и в другите отделения на болницата и кабинетите на МЦ 1, поради заболеваемост на медицински персонал. В момента в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ работят 5 доброволци, които получават полагащото им се възнаграждение от болницата, а Община Карлово осигури техните битови условия и транспортни разходи. Доброволците са студенти по медицина от: МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна; МУ – Плевен; МУ – Пловдив; Тракийски университет – Стара Загора.

Д-р Емил Кабаиванов заяви, че ще бъдат изготвени писмени предложения към 29-те медицински сестри, работещи в училища и детски градини, чийто работодател е Община Карлово, по определен график да подпомагат работата на медицинските сестри в болницата. Всяка откликнала ще получи допълнително материално стимулиране.

2. Необходимост от:

- Закупуване на 8 мобилни кислородни концентратори. ВМЗ ЕАД са изразили готовност да закупят 3 броя, Община Карлово - също 3 броя, а със средства от ще бъдат подсигурени още 2 броя.

- Защитни облекла – висок клас. За целта Общинска администрация стартира дарителска кампания за събиране на средства, с които да бъдат закупени и предоставени на болницата 100 броя.

- Комплекти чаршафи и одеяла;

- Професионална пералня, която ще бъде закупена със средства дарени от общинските съветници;

3. Необходимост от осигуряване на допълнителни 10 легла в болница, определена от Областния кризисен щаб, за средно тежки пациенти, които да бъдат настанявани там при запълване на капацитета на карловското Ковид отделение. Към момента зеленият коридор към УМБАЛ „Св. Георги“ за тежкоболни пациенти работи успешно.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров изказват своята искрена благодарност към лекарите, медицинските сестри, санитарите и целия персонал на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ ЕООД, които понасят най-големите тежести, свързани с пандемията, както и на всички лекари и медицински специалисти в общината.

Днес Ви питаме:

Предпочитате ли био продуктите?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче