Секции

02 May 2024 06:45

Мащабна акция на полицията по пътищата в Пловдивско

Въпреки сериозния ресурс от униформени служители, необходим за строгата охрана на търговските обекти и хипермаркетите в града, пловдивската полиция продължава със засилен контрол и по пътищата на областта- съобщават от Пресцентъра на областната дирекция на МВР.

В рамките на изминалите 12 часа на територията, обслужвана от ОД на МВР Пловдив се проведе мащабна акция за проверки на водачи на МПС, като служителите приоритетно се фокусираха върху подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, извършващи рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки с поведението си непосредствена опасност за останалите участници в движението. По пътищата в града и областта бе засилен полицейския контрол по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.

За престъпления по пътищата- шофиране след употреба на алкохол и под въздействие на наркотични вещества и техните аналози, бяха образувани 9 бързи производства, толкова са и задържаните в ареста лица. Трима проверените водачи са шофирали под въздействие на марихуана и амфетамин, като престъпленията са извършени предимно по пътища извън областния град. Шестима са шофиралите в нетрезво състояние, като в случаите дрегерът е показал 1.55, 1.68/ два пъти/ и 2.70 промила алкохол.

Засиленият контрол на водачи на превозни средства през почивните дни цели установяване и недопускане на нарушения по Закона за движение по пътищата, пряко влияещи върху пътния травматизъм. Само за 12 часа в събота срещу неделя са извършени 771 проверки на превозни средства и на 838 лица. Констатираните нарушения са 290, като в 102 от случаите водачите са били с неизрядни пътни документи.

В хода на акцията служителите на реда са съставили 96 акта за установяване на административно нарушение, а наложените глоби по фиш са 140 броя. В 55 от случаите проверените водачи са били с непоставен обезопасителен колан, а 6 са шофьорите, говорили по мобилен телефон по време на управление на превозното средство. 44 акта са съставени на водачи, чиито превозни средства са били с констатирана техническа неизправност, а в 6 от случаите проверените автомобили са били без сключена ЗГО. Трима от водачите са били неправоспособни, а на 7 от шофьорите свидетелствата за управление на МПС са отнети заради неплатени глоби. Служителите на реда са констатирали и водачи, които не спазват пътни знаци и извършват неправилни маневри. За нарушенията са съставени 8 глоби с фиш. В хода на акцията са връчени и 54 електронни фиша, които участниците в движението е трябвало да получат за вече извършени предишни нарушения. Констатираните други нарушения по ЗДВП са 49 броя.

ОДМВР- Пловдив предупреждава, че ще бъде безкомпромисна към нарушителите на пътя, а водачите, които с рисковото си поведение застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

/Снимка: МВР/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Добрият брак е най-малко 80% добър късмет да намериш правилния човек на правилното място. Останалото е доверието.


Нанет Нюман