Секции

23 April 2024 23:41

Предупреждават за опасност от разпространение на инфлуенса в Хисарско

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните е изпратил заповед до местната администрация в Хисаря относно усложнената епизоотична обстановка при домашните птици и непосредствена опасност от разпространение на инфлуенса на територията на общината.

В тази връзка официалните ветеринарни лекари от отдел „Здравеопазване на животните“ при Дирекцията в срок до 8 януари 2021 г. ще извършат проверки на всички населени ферми за патици мюлари, за наличие на птици на открито и спазване на мерките за биосигурност, както и ще представят доклад за констациите от тях.

От Община Хисаря препоръчват да не се отглеждат на открито домашни птици от всички видове и категории до отмяна на заповедта и да не се допуска излизане на домашни птици извън дворовете. Също така да се създават при възможност условия за разделно отглеждане в дворовете на домашни патици и гъски от други домашни птици. Не трябва да се пипат умрели домашни или диви птици с голи ръце, както и да се избягва прекият контакт с повърхности, замърсени от птичи екскременти.

При съмнение на заболяването или при настъпила смърт на домашни птици незабавно да се информира ветеринарният лекар и кметът на общината.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче