Секции

25 April 2024 08:34

Над 200 000 лева получи Кръвният център в Пловдив за апаратура за плазма

Районният център за трансфузионна хематология в Пловдив получи от Министерство на здравеопазването нужните малко над 200 000 лева за закупуване на допълнителна апаратура за добиване на рековалесцентна плазма. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

„ Средствата наистина бяха необходими за дооборудването на нашия кръвен център, за да се отговори на нуждата на болниците и да се помогне на повече пациенти. При последното посещение на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов в Пловдив , заедно с директора на центъра, разговаряхме за нужното финансиране и то вече е осигурено, обясни областният управител.

Тя допълни, че за месец близо 80 души вече са дарили кръвна плазма.

„Изключително съм благодарна за съдействието на областния управител. Средствата ще ни помогнат за оборудването и завършването на целия цикъл на добиване на рековалесцентна плазма, допълни директорът на центъра д-р Соня Джевизова

Тя уточни, че с отпуснатите от държавата пари ще бъдат закупени хладилна производствена центрофуга, биосилър, биомиксер, хемоглобинометър и други консумативи.

По думите й от 18 ноември, когато пловдивският център стартира кампанията, на болниците са предоставени на 170 единици плазма.

/Снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче