Секции

18 April 2024 09:58

По спешност е разрешено удължаване на договори и на междуградски превозвачи в областта

Областният управител Дани Каназирева разреши на община Пловдив като „спешна мярка“ да удължи срока на действащите към момента договори по областната и републиканската транспортна схема от квотата на Община Пловдив за срок до 6/шест/ месеца, считано от 31.12.2020 г. или до избора на изпълнител в резултат на проведена процедура по ЗОП, което от двете събития настъпи по-рано.

„ Целта е да бъде защитен общественият интерес и да се гарантира транспортно обслужване на населението, защото договорите изтичат в края на годината“, коментира Каназирева

Решението е взето след молба от страна на общината да бъдат предприети конкретни действия за удължаване срока на договорите за транспортната услуга от републиканската схема за линии от Пловдив до София, Русе, Смолян, Стара Загора, Велико Търново, Сливен, Китен и други, както и до редица градове в областта, а също така и по линии от квотата на община Пловдив до по-малките населени места.

От извършената проверка от ИА „Автомобилна администрация“ и Областна администрация - Пловдив е установено, че за да стартира процедура за възлагане на обществена поръчка трябва да бъдат направени редица корекции, съгласно нормативните разпоредби за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси.

Заключението на експертите е, че императивните срокове, предвидени в Закона за обществените поръчки, не позволява на Община Пловдив да обяви, проведе и сключи договор за възлагане на обществена поръчка до 31.12.2020 г., на която дата изтичат договорите.

По-рано през годината бяха проведени две работни срещи в Областна администрация – Пловдив, където присъстваха кмета на община Марица и заместник-кмета по транспорта на община Пловдив Тодор Чонов. На срещите бяха обсъдени проблемите, касаещи цялата област. Още тогава Каназирева апелира кметовете за обществените поръчки, които те правят и възлагат, да бъдат за по-кратък период и с големи санкции за фирмите, които не спазват маршрутните разписания или отказват да изпълняват задълженията си, особено през настоящите месеци на пандемията от ковид. Предстои в началото на новата година да бъде организирана среща на всички кметове в областта с превозвачите, на която да бъдат дискутирани тези проблеми.

/Снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Мисленето е най-трудната работа, която съществува, вероятно това е причината толкова малко хора да се залавят с нея.


Хенри Форд