Секции

27 April 2024 01:37

В коледното си послание папата призова държавите да споделят ваксините срещу COVID-19

Призив държавите да споделят ваксините срещу коронавируса отправи папа Франциск. Той призова вярващите да се противопоставят на т.нар. „ваксинен национализъм“, който може да попречи за справедливото разпределение на ваксините по света. Светият отец произнесе традиционното си послание за Рождество Христово – „Урби ет Орби“ – от зала в Апостолическия дворец, вместо от балкона на базиликата „Свети Петър“.

Борбата срещу коронавируса, изпитанията за вярата на всички християни и разпределението на ваксините попаднаха в традиционното обръщение за Рождество Христово на папа Франциск „Урби ет Орби“ („Към града и към света“). Светият отец произнесе проповедта си от вътрешността на Апостолическия дворец, а не от централния балкон на базиликата „Свети Петър“ именно заради противоепидемичните мерки.

Папа Франциск – глава на Римокатолическата църква: „Днес във време на тъмнина и несигурност заради пандемията, различни лъчове надежда се появяват, като откриването на ваксини, но за да може тази светлина да озарява и носи надежда за цялото човечество, те трябва да са достъпни за всички. Не можем да позволим затворените национализми да ни блокират от нормалното живеене като истинско човешко семейство, каквото сме. Моля всеки – държавни ръководители, компании и международни организации, да действат в дух на сътрудничество, а не чрез съревнование, за да се намери решение за всеки – ваксини за всички – особено за най-уязвимите и нуждаещи се във всички райони на планетата. Те трябва да бъдат първи.“

Подчертавайки, че здравето е международен въпрос, папата критикува т.нар. „виксинен национализъм“, за който представители на ООН имат притеснения, че ще влоши пандемията, ако бедните страни получат ваксини последни. Посланието на Франциск бе излъчено на живо по телевизията и онлайн от Залата за благословии на Апостолическия дворец. Светият отец не одобри действията на хора, които отказват да носят маски, защото това нарушава свободата им – често срещано отношение в някои държави като САЩ. Не трябва да позволяваме вирусът на радикалния индивидуализъм да триумфира над нас и да ни направи равнодушни към страданието на нашите братя и сестри“, акцентира папа Франциск. Италианците са под национална карантина за коледните и новогодишните празници, с малки изключения, като събиранията на семействата са ограничени до максимум петима души с две деца до 14 години.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче