Секции

26 April 2024 10:00

Почетоха паметта на загиналите в Кербала български военни (видео)

Военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово отдадоха почит на своите колеги, загинали преди 17 години при атентата с кола бомба срещу българската база „Индия” в иракския град Кербала. Майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров бяха убити, а десетки други ранени при самоубийствената акция на 27 декември 2003 г.

„България дава 13 жертви в хода на операцията в Ирак от 2003 до 2008 година. Те изпълниха достойно своя дълг да служат на мира“- каза във възпоменателното си слово пред паметника на българските воини, паднали в борбата срещу световния тероризъм зам.-кметът на община Карлово Антон Минев.

„Паднаха 13 души, за да спасят своите другари“- сподели пред присъстващите командирът на бригадата бриг.ген. Деян Дешков. „Днес трябва да помним делото и саможертвата им.“

Заупокойна молитва отслужи архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров.

Паметта на загиналите беше почетена също от представители на местната власт в Карлово и Сопот, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от техни близки и граждани. Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче