Секции

08 March 2021 17:22

Проучване ще проследи имунитета при ваксинираните срещу Ковид-19

Национално проучване за проследяване на имунитета при ваксинираните срещу Ковид -19 ще стартира до 2-3 месеца след първите ваксинации у нас. Това съобщи на пресконференция в Медицинския университет в Пловдив главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев заедно с ректора проф. Мариана Мурджева и областния управител Дани Каназирева. Проучването ще започне от Пловдив, като ще се включат София, Варна и Стара Загора. В него ще участват минимум 1000 ваксинирани от различни възрастови групи.

“Целта е да се установи какъв имунитет се изгражда и може ли да защитава хората, колко дълго ги защитава, еднакъв ли е при различните групи от хора. Еднакво ли действа при всички хора и тези с хронични заболявания. Все въпроси, които интересуват всички”, каза доцент Кунчев.

Според проф.д-р Мурджева изследванията ще бъдат насочени в две насоки. Едната е изследване за наличие на антитела, а втората е за наличие на специфични клетки, които могат да атакуват вируса или така наречения клетъчен имунитет. „За това ще е необходим много сериозен преданалитичен етап. Ще има разделяне на групите, които ще изследваме по пол, възраст и съпътстващи заболявания. Ще има съгласуване между отделните лаборатории в страната“, каза проф. Мурджева.

В изследването за постваксиналния имунитет са заявили готовност да се включат големите центрове - в МУ Пловдив, МУ- София, Националния център по паразитни болести, центъра в Александровска болница, лабораторията в Стара Загора. Доц.Кунчев обясни, че при участниците в проучването ще се изследва какъв е имунитетът след приема на двете дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех на втория, на шестия и след 1, и след 2 години.

На 27 декември в Пловдив и региона има 285 ваксинирани медици и работещи в системата само в първия ден от кампанията. До обяд днес има още 82-ма ваксинирани.

/Снимка: фейсбук страница областен управител Дани Каназирева/

Днес Ви питаме:

Предпочитате ли био продуктите?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче