Секции

26 April 2024 23:23

Новата 2021 година беше посрещната със заря и фойерверки по света на празни площади

Настъпването на новата година беше отбелязано по света с пищна заря и фоейрверки, макар и над празни площади и улици. На повечето места нощните заведения и ресторанти не работеха, а властите наложиха и полицйски час, за да се избегне традиционното масово струпване на хора. От Атина до Рио де Жанейро и Кайро, хората празнуваха с надеждата за една по-добра година.

Фойерверки осветиха нощното небе над Акропола в Атина изпращайки отминалата година, но малко гърци се осмелиха да станат свидетели на гледката. Гърция е заключена от началото на ноември с нощен полицейски час и и със забрана за пътуване между провинциите, за да спре вируса. Обикновено претъпканите площади бяха празни и само полицаи се движеха из пустите улици, украсени с блестящи коледни светлини. Мерките бяха удължени до 7 януари.

В Германия забраната да се пускат фойерверки, доведе до това, че много берлинчани се опитаха да ги изстрелят от балконите си в навечерието на Нова година, което доведе до десетки пожари в германската столица. Пожарна служба се е отзовала на 18 пожара, минути след полунощ, а по-късно са последвали още. Берлинчани обикновено излизат по улиците, за да осветят небето с фойерверки в навечерието на Нова година, но властите ги забраниха, за да се избегне струпването на хора. Продажбата им също също беше забранена в периода до 31 декември в Германия.

Москва посрещна през 2021 г. с фойерверки над Червения площад и Кремъл. Площадът беше затворен заради ограниченията, свързани с коронавируса. Мнозина трябваше да празнуват нова година у дома, след като всички барове и ресторанти бяха затворени преди 23 часа от кмета на Москва Сергей Собянин. Русия, която стартира програма за доброволна ваксинация с произведената ваксина Sputnik по-рано този месец, се противопостави на налагането на стриктно блокиране, както направи в началото на тази година, залагайки на целенасочени мерки.

Бразилците посрещнаха новата година с фойерверки при необичайни мерки за социално дистанциране на емблематичния плаж Копакабана с формата на полумесец в Рио де Жанейро. Въпреки отмяната на повечето събития в края на годината заради пандемията, бразилците празнуваха с фойерверки предимно от домовете си, въпреки че стотици се появиха на плажове, които обикновено са натъпкани в новогодишната нощ. Плажът Копакабана, където миналата година 2 милиона празнуващи са наблюдаваха зарята, сега бяха значително по-малко. Властите затвориха плажа Копакабана и градското метро рано, за да предотвратят събирането на тълпите

Десетки зрители се наредиха на бреговете на река Нил в Кайро, за да наблюдават зарята, започнала точно в полунощ, в началото на Нова година. Обикновено задръстените улици в центъра на Кайро бяха пусти, тъй като ресторантите бяха затворени след 20 часа, а големите концерти и други партита бяха забранени. През последните седмици властите в Египет призовават гражданите да вземат предпазни мерки, но много от тях не носят маски на обществени места и в транспорта, въпреки заплахата от глоби.

Само шепа поканени гости, включително здравни работници и други от първите линии на пандемията на коронавируса, се събраха на Таймс Скуеър в Ню Йорк в навечерието на Нова година, за да станат свидетели на спускането на блестящата кристална топка на така наречения кръстопът на света в центъра на Манхатън, което отбелязва края на 2020 г. и обнадеждаващо начало до 2021 г. Но тази година кметът Бил де Блазио нареди на жителите на Ню Йорк да си останат вкъщи. Голям контингент полицейски служители барикадираха района, за да попречат на събирането на тълпи.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче