Секции

26 April 2024 07:35

Основателите на „Бионтех“ предупредиха, че може да има забавяне в доставките на ваксината

Германската компания Бионтех съобщи, че ще има закъснение в доставките на ваксината й, която прави заесно с партньора си Пфайзер. Причината е, че трябва време за произвеждане на необходимите дози от нея. По голямата поръчка е направена от САЩ – 600 милиона дози, и от Европейския съюз – наполовината.

Основателите на „Бионтех“ предупредиха, че може да има забавяне в доставките на ваксината им за новия коронавирус, докато не бъдат произведени нови партиди от нея. Бионтех работи усилено с партньора си „Пфайзер“ да увеличи производството, съобщиха основателите на германската компания.

Доставките на ваксината на „Бионтех“ и „Пфайзер“ в ЕС се извършват по-бавно заради по-късното й одобряване от здравния регулатор на съюза и малкия обем на подадената от Брюксел поръчка.

Забавянията предизвикаха тревога в Германия, където няколко провинции бяха принудени временно да затворят ваксинационните си центрове броени дни след началото на масовата ваксинация на 27 декември.

В момента нещата не изглеждат добре. Появява се дупка поради липса на други одобрени ваксини и ние трябва да я запълним с нашата ваксина, каза директорът на „Бионтех“ Угур Шахин.

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината на „Модерна“ на 6 януари. Германският здравен министър Йенс Шпан я прикани да одобри и ваксината на „АстраЗенека“, която Великобритания одобри тази седмица.

Както Шахин, така и съпругата му Йозлем Тюреджи, която е съосновател и директор по медицинските въпроси на „Бионтех“, разкритикуваха решението на ЕС да поръча редица различни ваксини с очакването, че всички те ще бъдат скоро одобрени.

САЩ поръчаха 600 милиона дози от ваксината на „Бионтех“ и „Пфайзер“ през юли, а ЕС поръча наполовина по-малко през ноември.

В някакъв момент стана ясно, че няма да е възможно да доставяме ваксината толкова бързо. Тогава вече беше твърде късно да се правят допълнителни поръчки, каза Тюреджи.

„Бионтех“ планира да изгради нова производствена линия в германския град Марбург, която може да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината.

Освен това създателите й ще се опитат да направят направи ваксината си по-лесна за съхраняване. В момента тя изисква съхранение при температура от минус 70 градуса. Възможно е до лятото да бъде готова ваксина от следващо поколение, която може да се съхранява на по-високи температури.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче