Секции

08 May 2024 16:48

Пристигна втората пратка ваксини на „Пфайзер“/“Бионтех“ у нас, масовата ваксинация може да започне края на февруари

В понеделник сутринта на летище София пристигна втората доставка на ваксините на Пфайзер/Бионтек. Още в същия ден дозите ще бъдат разпределени и транспортирани в регионалните здравни инспекции в страната. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов. С новите дози ще продължи ваксинирането на медиците и ще започне и имунизиране на възрастни хора в социални домове.

Масовата ваксинация срещу Ковид-19 може да започне още през февруари -март. А до две седмици ще започне изпълнението и на втората фаза от имунизационния план. В нея ще бъдат обхванати възрастните хора от социални домове, както и учителите. Предстои да се уточни колко са желаещите сред тях. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов при посрещането на още 25 хиляди дози от ваксината срещу Ковид-19.

Най-късно до 6 януари се очаква становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС, съобщи здравният министър. Той посочи, че се очаква разрешение и за трета ваксина“.

Министър Ангелов уточни, че ваксините ще бъдат превозени в сух лед до всички РЗИ-та. При пристигането им ще бъдат поставени във фризери на -70 градуса. След изваждането от фризера, ще бъдат поставени в хладилна чанта или хладилник и ще трябва да бъде изразходвани до 5 дни.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче