Секции

04 March 2021 23:14

В Сопот отбелязаха 161 години от рождението на ген.Георги Вазов

Годишнината от рождението на ген. Георги Вазов бе отбелязана с тържествен военен ритуал. Заради противоепидемичните мерки събитието не беше обявено публично. Официалните лица поднесоха венци и цветя пред паметника на героя от Одрин.

Всички знаем за военните успехи на генерал Георги Вазов. Но знаем ли за неговите непримиримост, решителност и прямота? Преди съдбовната 1912 година Георги Вазов става жертва на интриги, в които не е така умел, както във военното дело и резултатът не е в негова полза. Осъден, опозорен, но не и сломен, не и обезверен или пък безпристрастен към случващото се в и с държавата ни.

Сурови са думите на ген. Вазов, изписани в страниците на личните му дневници и в писма към негови близки. Безпощаден е езикът му, но критиката му е аргументирана. В „Ключ към победата“ ген. Георги Вазов дава напътствия и правила, които са валидни не само за армията, но спокойно могат да бъдат следвани във всички сфери на нашия живот. И когато говори за волята, той казва: „тя е сложна функция от знанието и вярата. Без познание на нещата и без вяра в успеха, волята се обръща в безволие и безсмислен инат“.

"В моменти на съмнения и страх има какво да научим от ген. Георги Вазов. В моменти на тежки изпитания можем да намерим упование във Вазовия род, в неговите достойни мъже и жени, които са дали много на страната ни, но могат и днес да дадат много на всеки от нас", заяви кметът Деян Дойнов.Днес Ви питаме:

Предпочитате ли био продуктите?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Любовта превръща дивеча в сокол, сокола в човек, а човека — отново в пустиня. Тя превръща оловото в злато, а след това отново скрива златото под земята.


Паулу Коелю