Секции

08 March 2021 06:22

Арестуваха пловдивски полицай и още четирима души за изготвяне на фалшиви документи за чужденци

Районна прокуратура – Пловдив привлече към наказателна отговорност В.Г., на 60 г., Б.Я., на 54 г., Р.С. на 55 г., Х.Л., на 43 г., и Б.К. на 45 г., полицейски служител в Дирекция „Миграция“ към МВР, за това, че с цел имотна облага, подбудили и подпомогнали други лица, които съставяли неистински официални документи за самоличност (карти за постоянно пребиваване на чужденци на територията на Република България) – престъпление по чл.308 ал.3, т.2, вр. с ал.2, и ал.1, вр с чл.26 ал.1, вр. с чл.20 ал.3 и ал.4 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 10 години.

Спрямо В.Г., Б.Я. и Р.С. е повдигнати обвинения и по чл. 281 ал.1 от НК – за това, че с цел имотна облага противозаконно подпомагали чужденци – граждани на Турция и Тунис, да пребивават в България в нарушение на закона, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 г. и глоба от 3 000 до 10 000 лева,

Спрямо Б.Я. е повдигнато обвинение и за това, че държал служебни знаци в нарушение на Закона за МВР и Закона за съдебната власт – служебни знаци на ГДБОП, ГД „Национална полиция“ и Прокуратура на Република България – престъпление по чл. 274а , ал. 1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 г. или „Пробация“.

На 15, 16, 17 и 18 януари 2021г., в гр. Пловдив, гр. Ихтиман, гр. Карлово и гр. Самоков, под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив, са били проведени множество действия по разследването от служители на отдел "Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и Окръжен Следствен отдел, по досъдебно производство за документни престъпления. С цел документиране на престъпната дейност на обвиняемите лица са били извършени 15 претърсвания и изземвания в жилища, леки автомобили и служебни помещения, при които са били намерени и иззети множество неистински официални документи – карти за продължително пребиваване на чужди граждани в Република България. По време на полицейската операция са били иззети вещи, необходими за изготвяне на тези неистински документи за самоличност - снимки на различни лица, копия от документи за самоличност на албански граждани, заготовки за изготвянето им, преса за изработката им и др.

До момента е установено, че неистинските документи за пребиваване у нас са били изготвяни, за да бъдат предоставени на албански, турски и тунизийски граждани с цел свободното им придвижване в границите на Европейския съюз.

Според събраните доказателства, обвиняемите влизали в контакт с граждани на Турция, Албания и Тунис, които желаели да се снабдят, не по установения ред, с документи за постоянно пребиваване в Република България, след което срещу различни парични суми, достигащи над 10 000 евро, са ги снабдявали с тях.

Б.К., като полицейски служители – инспектор в дирекция „Миграция“ към МВР, снабдявал другите обвиняеми с данни от информационните архиви на МВР.

До момента има установени двама чужди граждани, които са направили опит да напуснат пределите на България в посока държави от ЕС, с предоставените и изготвени от обвиняемите неистински документи. Те са били задържани на съответните гранични пунктове у нас. Иззети са пет броя неистински официални документи за продължително пребиваване в България на чужденци, които са с изключително високо качество на изработка. При претърсванията и изземванията на два от адресите са намерени и огнестрелни оръжия – два броя пистолети и боеприпаси. Наред с това обвиняемите са се занимавали и с изготвяне на неистински дипломи за завършена степен на образование, които ги продавали по 2 000 лева.

Петимата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Утре, 19 януари 2021 г., Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Подробности по случая бяха изнесени на съвместен брифинг днес на Районна прокуратура – Пловдив и МВР, в който участваха Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив, ст.комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР – Пловдив, Стефан Банков, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, Светослава Пенчева и Стоян Павлов, наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура – Пловдив.

/Снимки: Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив/

Днес Ви питаме:

Предпочитате ли био продуктите?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче