Секции

07 May 2024 12:43

20 пациенти има в ковид отделението в карловската болница, леглата са редуцирани на 35

В Медицински център – 1 в Карлово започна имунизиране срещу Ковид-19, след като кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов възложи на управителя на здравното заведение д-р Атанас Юнаков да организира ваксинирането на заявилите желание работещи на първа линия - стоматолози и фармацевти. Манипулацията бе извършена на 2 февруари, денонощие по-късно хората не са проявили алергични реакции, нито са изпитали болезненост при поставянето. Това информира управителят на Медицинския център по време на редовното заседание на Временната комисия по Ковид обстановката с председател Доньо Тодоров – председател на ОбС Карлово, проведено на 3 февруари. Д-р Юнаков поясни, че поради 5-дневния живот на ваксината от момента на нейното изваждане от специалното съхранение, имунизациите се правят от вторник до петък включително. Тъй като 1 флакон съдържа 6 дози, е желателно броят на подадените за ваксиниране хора да е кратен на 6, за да не остава неизползвана доза.

Медицинският център има готовност да изпраща на посочен имейл необходимите документи за имунизация, които желаещите предварително да попълнят собственоръчно и да предоставят на хартиен носител преди ваксинацията. Целта е да се пести време за попълване на документите в Медицинския център.

Д-р Христо Пелев, управител на МБАЛ „Д-р Киро Попов“, напомни, че по заповед на РЗИ и Областния кризисен щаб, леглата в Ковид отделението в карловската болница бяха редуцирани от 47 на 35. Според същата заповед, ако ситуацията наложи, първоначалният брой ще бъде възстановен, посочи д-р Пелев. С оглед увеличената натовареност след възстановяване на плановия прием в Неврологично и Вътрешно отделение, техният капацитет е увеличен с по още 6 легла.

Д-р Пелев информира също, че към 3 февруари в Ковид отделението в карловската болница има 20 пациенти. Според статистиката, през м. декември 2020 година през отделението са преминали 148 пациенти, а през Ковид кабинета – 240 човека. За сравнение, през януари 2021 година преминалите през Ковид отделението са 60 пациенти, а през Ковид кабинета са преминали 105 човека. От 29 януари до 2 февруари включително се наблюдава засилване на пациентопотока. В заключение д-р Пелев съобщи, че на 29 януари е приключила реимунизацията на персонала в болницата.

/Снимки: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Живеем с мисълта, че не можем да направим куп неща, просто защото някога, преди много време, като малки, сме опитали и не сме успели.


Хорхе Букай