Секции

16 April 2024 12:17

Столетовското читалище стартира кампания за събиране на средства за ремонт на училищния покрив

Кампанията „Да поправим покрива на училището, което днес пази бита на столетовци“ цели събиране на средства в размер на 9800 лв. за осъществяване на ремонт на покрива на училището.

От 2018 година, в чест на 90-годишнината от основаването на НЧ „Христо Ботев – 1928 г., в закритото вече начално училище, се помещава етнографска сбирка „Традиция и съвремие“, запазена е и класна стая. Днес под покрива му се съхраняват автентични оръдия на труда, документи и различни експонати, които пазят историята на столетовските занаятчии. Целостта на изложените там експонати обаче е под заплаха, тъй като в сградата има множество течове.

След осъществяването на неотложен ремонт на покрива, местното читалище планира да обособи началното училище като център, в който децата да се запознаят с труда на предците си - ще се организират периодични занимания с деца, с които се цели изграждане на мост между поколенията. Демонстрации от областта на грънчарството, шивачеството, тъкачеството и бъчварството, изпълнявани от потомствени столетовски майстори-занаятчии, ще запознават децата с бита на местните.

Екипът на местното читалище вярва, че вторият дом за мнозина местни даскали и възпитаници ще се запази, макар и в този си вид, за да разказва на бъдещите поколения за бита на старите хора.

Можете да подкрепите кампанията, като дарите онлайн на Платформата.бг за камманията „Да поправим покрива на училището, което днес пази бита на столетовци“ или по банковата сметка на читалището:

IBAN номер на банкова сметка: BG36 UNCR 96601089191401

BIC: UNCRBGFF

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче