Секции

25 April 2024 05:18

Представиха две документални книги за Левски

"Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски" с автор доц.д-р Маргарита Златарева, съгражданин на Апостола, и второто издание на сборника "Левски пред съда на Портата" бяха представени на 16 февруари в Карлово.

Водещият на срещата София Бановска - библиотекар в Общинска библиотека "Д-р Иван Богоров", подчерта, че и двете издания, които всеки българин трябва да прочете и притежава в личната си библиотека, се основават изцяло на автентични документи.

"Исках да разгледам Процеса на Левски съобразно законите и уставите на Османската държава, действали към 1872/1873 г., и да запълня празнината около последните дни на Левски от правна гледна точка. В процеса Васил Левски не отрича съществуващата революционна организация, която е изграждал. Напротив, той държи да обяви желанието на българския народ за самостоятелна държава...", посочи авторът. Според доц. Златарева Апостола е осъден на смърт по три разпоредби от глава в наказателния закон, озаглавена "За злодеяния и престъпления против вътрешната безопасност на Османската държава“, като и трите разпоредби предвиждат смъртно наказание. В книгата се откроява уважителното отношение на Високата порта към "главатаря на бунта" и се подчертава как разкритията за революционната му дейност са смутили, разтревожили и застрашили "вътрешната безопасност" на тази все още огромна и силна империя. Изтъква се още, че Портата е принудена да проведе процес с отзвук в цяла Европа - могъщо оръжие за бъдещото национално освобождение. Защо "Васил Дякон Левски"? - Във всички протоколи на съда името на Апостола е записано така, поясни още доц. Златарева.

Второто издание на сборника "Левски пред съда на Портата", посветено на покойните вече съставители на първата книга от 2007 година - историците проф. Дойно Дойнов, проф. Иван Стоянов и проф. Крумка Шарова, представиха проф. Пламен Митев и проф. Пламен Павлов. Новият сборник съдържа преведените и разчетени 33 нови документа от османския архив в Истанбул. Професор д-р Пламен Митев разясни с какво новооткритите архивни материали допринасят за изясняване на историческата истина относно последните месеци от живота на Васил Левски. Документите са открити благодарение на издирвателската работа на Виктор Комбов - уредник в Национален музей "Васил Левски" в Карлово и директора на музея Дора Чаушева, чиято дейност в това отношение продължава и в момента.

Проф. Пламен Павлов поясни защо нарича изградените от Апостола комитети "Армията на Левски". Според историка комитетите са били военни структури, в които за две години Васил Левски организира между 12 000 и 14 000 души.

Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев благодари на авторите на книгите за научната им работа, посветена на Апостола.

/Снимки от събитието са публикувани в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче