Секции

26 April 2024 18:25

Зимните бури оставиха милиони американци на тъмно, взеха и жертви

Обилни снеговалежи в Тексас, полярни температури и милиони американци без електричество – в САЩ продължава студената вълна, която според местни медии е взела най-малко 21 жертви, а трима души са загинали в торнадо. Освен това арктическият фронт е взел шест жертви в Северно Мексико.

Историческа зимна буря уби най-малко 21 души, остави милиони в Тексас без електричество и отключи торнада убийци в американския Югоизток. Бруталният студ е сковал огромни части от Съединените щати, доведе до затваряне на центрове за ваксинация срещу COVID и затрудни доставките на ваксини. Според метеоролозите, очаква се студеният фронт да отстъпи чак през уикенда.

Местни медии съобщават за 21 жертви в Тексас, Луизиана, Кентъки и Мисури, включително 4, загинали в пожар в къща в Шугър Ленд, Тексас, където токът спрял.

Дъг Адолф – говорител на пожарната в Шугър Ленд

Тук са били без ток от 8 часа. Не знаем дали са запалили огън в камината или са използвали свещи. Още не знаем какво е предизвикало пожара. Невероятна трагедия, цяло семейство.

Президентът Джо Байдън увери губернаторите на засегнатите щати, че федералното правителство е готово да отпусне нужните ресурси за справяне с последиците от бедствието.

Официални лица в Тексас бяха подложени на критики заради неколкократните сривове на щатската електроенергийна мрежа, причинили спиране на тока. Мразовитото време спря огромните вятърни турбини, затруднявайки енергийните компании да отговорят на нарасналото търсене.

1.3 милиона души в Хюстън остават без електричество. Властите призоваха магазините, които имат ток, да отворят, за да могат хората да се стоплят. Длъжности лица предупредиха гражданите да не използват скари или нагреватели на пропан да се отопляват. Болници лекуват хора, които са се натровили от въглероден оксид, докато опитвали да стоплят къщите си.

В южната част на САЩ има забавяния в разчистването на пътищата, тъй като там снегорините са рядкост и малко се използват. По на север Чикаго е затрупан под гъста снежна покривка и местните жители се затрудняват да освободят колите си. Извън Тексас около 600 000 души останаха без ток в щатите Орегон, Луизиана, Кентъки и Западна Вирджиния.

Екстремните метеорологични условия предизвикаха образуване на най-малко четири торнада. В едно от тях, в щата Северна Каролина, загинаха трима души, а десет бяха ранени.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче