Секции

28 March 2024 11:36

Полк. Петър Димков и кинематографистът Васил Гендов спасяват от разрушаване родния дом на Апостола на свободата в Карлово

Началникът на карловския гарнизон полковник Петър Димков и пионерът на българското кино Васил Гендов спасяват от разрушаване родния дом на Апостола на свободата в Карлово – пише в публикация във фейсбук профила си историкът доц.д-р Петър Ненков. В нея се казва:

„Родната къща на Васил Левски е построена през ХVIII век. Стояла безстопанствена след като майката му, Гина отива да живее в дома на дъщеря си Яна, където умира през януари 1878 г., малко след като градът е освободен от руските войски на генерал Павел Карцов.

Постепенно къщата започва да се саморазрушава и когато през 1933 г. в Карлово пристига кинематографистът Васил Гендов да снима първия говорящ български филм „ Бунтът на робите”, тя вече е в окаяно състояние и това предизвиква неговата незабавна реакция, като за целта потърсва съдействие от началника на карловския гарнизон, полковник Петър Димков - бъдещ прочут народен лечител.

След драматичното спасяване на къщата от разрушаване, в Карлово се създава инициативен комитет, начело с кмета на общината Аристотел Янакиев, който си поставя една единствена цел, възстановяването на къщата - светиня за всеки българин.

През октомври 1933 г. карловци и военнослужещите от гарнизона се включват с ентусиазъм в това благородно дело. Говори се, че дори местните турци дали пари за реставрацията на къщата на Апостола. Градежът следва макет, изготвен от Васил Караиванов и Христо Фъргов - братовчеди на Васил Левски. Само за 40 дни къщата е завършена по проект на архитект Димитър Иванов.

През 1937 г. е открит Музей на Апостола на Свободата в нея. Първи уредник на музея е Никола Славчев. През 1954 г. Музеят е включен в националната музейна мрежа, а през 1955 г. до нея е изградена зала за документална експозиция.

В периода 1968 – 1992 г. музеят е филиал на Градския исторически музей в Карлово, а от 1993 г. придобива самостоятелен статут. От 1994 г. музейният комплекс се възстановява и разширява. Към него са включени Чардаклиевата къща и параклиса „Всех святих болгарских“, в който се съхраняват част от косите на Апостола. От 21 юли 2000 година, къща-музей „Васил Левски” става национален културен институт“.

/Снимка 2: фейсбук доц.д-р Петър Ненков/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче