Секции

08 March 2021 02:46

Голямо дарение дезинфектанти получи Областна управа, разпределя го между болничната и доболничната помощ

Голямо дарение от 54 396 броя антибактериален гел за ръце на стойност близо 125 000 лева получи Областна администрация. Дарител е фирма „СОЛВЕКС КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ“ ООД –Кричим. Това съобщи областният управител Дани Каназирева, която благодари на дарителите.

„Жестът е към всички, които работят на първа линия и които имунизират населението срещу ковид. Дарението ще бъде разпределено между личните лекари, специалистите от доболничната помощ, стоматолозите, социалните домове и лечебните заведения“, уточни Каназирева

Първи от дезинфектанта днес получиха 211 лични лекари в Пловдив, които ваксинират срещу Ковид-19. Дарението прие д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Той подчерта, че дарението идва в много подходящ момент, когато започва и масовото ваксиниране.

На проведената съвместна пресконференция стана ясно, че към момента ваксинацията в областта върви нормално.

„По данни на РЗИ на около 8 000 жители на областта вече е поставена ваксина. От тях 2 500 души са имунизирани с двете дози. Започва и третият етап от ваксинационния план. Предвидено е в Пловдив утре да бъдат имунизирани 1000 души, заявили желание за това, допълни областният управител.

Според създадената организация ваксини ще се поставят в разкритите пунктове в ДКЦ-та и в сградата на РЗИ. Част от имунизациите ще бъдат поети от семейните лекари.

„Около 35 % от личните лекари са ваксинирани, включително и с втора игра. Желаещите да бъдат имунизирани към този момент са около 25%, като процесът е динамичен. Списъците непрекъснато се допълват“, обясни д-р Сотиров.

Той прогнозира, че постепенно желаещите за ваксина ще се увеличават.

Областният управител коментира още, че към момента в ковид отделенията няма проблем с леглата. Близо 60% от капацитетът на легловата база е незает. По данни на Областната информационна система в момента има 512 свободни легла, от които 54 интензивни.

/Снимки: Областна администрация-Пловдив/

Днес Ви питаме:

Предпочитате ли био продуктите?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче