Секции

06 May 2024 00:00

Популацията на уникалните пеперуди „Монарх“ в Мексико е спаднала с 26%

Всички знаем за миграцията на прелетните птици, но малко известен факт е, че има вид пеперуда, която също е принудена да прелита огромни разстояния, за да се спаси от студа. Пеперудата „монарх“ мигрира от САЩ и Канада, до Мексико. Тя прелита над три хиляди и петстотин километра и затова е наречена „междуконтинентална” пеперуда. Но тази година популяцията им е намаляла с една четвърт.

Популацията на пеперудите „монарх“, наречени така заради кралската им окраска, които пристигнаха в горите на Мексико за зимата, тази година е спаднала с 26%, спрямо предходната година, съобщи Комисията за националните защитени територии и Световният фонд за дивата природа. Милиони оранжеви и черни пеперуди „монарх“ мигрират в Мексико, като прилатат 3 220 км всяка година от Канада през Северна Америка. Но пеперудите сега заемат само 2,1 хектара, в сравнение с 2,8 хектара. Светилищата в щата Мичоакан в Западната част на Мексико и дом на най-големия резерват за пеперудите „монарх“, обикновено са основна туристическа атракция. Посетителите на резервата тази година обаче са спаднали заради пандемията.

Джордж Рикардс, директор на Световния фонд за дивата природа: Популацията на тези пеперуда като вид, не е в опасност от изчезване. „Монархът“ го има в много страни, но именно миграционното явление е изложено на риск. Прелитането на милиони пеперуда включва пътуване от около 4000 километра от Канада до Мексико и обратно.

Пеперудите "монарх" са единствените в света насекоми, които ежегодно мигрират и преодоляват огромни, континентални разстояния. Размахът на крилата им е 10 сантимера, но те прелитат от от Северна в Централна Америка, от САЩ и Канада до Мексико, изминавайки над 3 500 километра и затова е наречена „междуконтинентална” пеперуда. Удивителна при нея е, че тя тежи само половин грам, а може да прелети огромни разстояния. Интересното при нея е, че всяка пеперуда създава 4 поколения годишно, като снася над двеста яйца. Три от тях живеят около 5-6 седмици, а четвъртото е специално. То се нарича Метусалем, кръстено е на най-дълголетния човек, споменат в Библията. Общата площ на тази популация в Мексико е 25 хектара. Отделно дърво може да приюти до 100 000 пеперуди наведнъж, но може да достигне до 50 милиона прелетни насекоми. Забавянето на туризма идва, когато служителите на светилището се надяват да поддържат интереса към тези уникални пеперуди, заради предизвикателствата, пред които са изправени, включително екстремното време и променящите се местообитания, причинени от земеделието, градското развитие, широкото използване на пестициди.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче