Секции

25 April 2024 06:53

Розопроизводители обсъдиха проблемите на бранша в Карлово

Розопроизводители от Карловския и Казанлъшкия край се събраха да обсъдят проблемите на бранша на пл.“20-ти юли.“

Според тях, трайно решаване на проблемите им към момента няма. Те поставиха отново въпроса за адекватното субсидиране на производството на маслодайния розов цвят, както и проблема с работната ръка при кампанийното му прибиране.

Розопроизводители отново коментираха, че на практика се продава два пъти повече розово масло от изкупения цвят, а маслото се оказва не само българско. Чуха се гласове, че Министерството на икономиката трябва да се стикова в това отношение с Министерството на земеделието. Трябва да се даде приоритет на произведеното розово масло от цвета, отглеждан в България.

Факт е, коментираха още те, че има дестилерии, които не искат да преговарят и изкупуват продукцията на дребните производители.

На събитието присъства и народният представител Веска Ненчева. Преди дни тя отправи два въпроса към земеделския министър Танева. Ще бъде ли обявена нулева година за розопроизводството от страна на МЗХГ и има ли заявена информация за намаляване на капацитета на работа от страна на розопреработвателите в ресорното министерство, и още предвижда ли МЗХГ финансови кампании за всички регистрирани по Закона за маслодайната роза розопроизводители в продължаващата тежка ситуация на коронакриза- попита Ненчева.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче