Секции

16 April 2024 10:07

Увеличават ковид леглата и спират свижданията в Пловдивско

Увеличаване на леглата от 15 март, понеделник, за болните от Ковид-19 в определените 20 лечебни заведения в Пловдив и областта и спиране на свижданията. Това реши Медицинският щаб на свое заседание във връзка с усложняващата се епидемична ситуация и вдигане на заболеваемостта, която по данни на РЗИ вече е 270 на 100 000 души.

Щабът реши засега да не се спира плановият прием на пациенти, както и женските и детските консултации. Така терапевтичните легла ще станат 1159, а за интензивно лечение – 103. Ще бъдат възстановени в пълен обем -99 и леглата, гарантирани за хоспитализираните болни от Спешна помощ.

Решенията бяха обсъдени и подкрепени от директорите на болниците. Според тях, във всяко едно лечебно заведение стриктно се спазват противоепидемичните мерки, има алгоритъм на поведение, налични са бързи антигенни тестове и преди прием пациентите се тестват.

„Ако прекратим приема на планови пациенти, има вероятност голям процент от хората с други заболявания, да останат без лечение, аргументираха се директори.

Още бе коментирано, че в повечето от болниците има възможност за разделяне на потоците от пациенти, ако обаче ситуацията се усложни много, тогава ще се вземе друго решение.

На заседанието днес се прие също да бъде възстановен графикът за хоспитализиране на тежките случаи, които се нуждаят от интензивно лечение, както и отново екипи от лекар и две сестри да подпомогнат интензивното отделение на Инфекциозна клиника на УМБАЛ “Свети Георги“.

С решение на Областния кризисен щаб се връща и едно от ограничения за ресторантите в областта, в които музиката не може да е по-силна от 85 децибела. Целта е да не се допуска превръщането на заведенията в дискотеки, въпреки ограничения час - до 23:00 часа.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче