Секции

02 May 2024 12:19

Полицай пострада при сблъсъци с протестиращи в Атина на демонстрация срещу полицейското насилие

Гръцки полицай беше ранен след избухването на сблъсъци по време на демонстрация на хиляди граждани срещу полицейското насилие. Протестът в атинското беше организиран след пускането на аматьорски видеоклипове в социалните мрежи, които показват, че полицията бие мъж с палки в предградие на гръцката столица. Демонстрацията се проведе на фона на взрив от новозаразени с ковид – над 3 200 души за денонощие.

Един полицай беше тежко ранен, а други трима по-леко по време на сблъсъци с протестиращи по време на митинг срещу полицейското насилие в предградие на гръцката столица Атина.

Според първоначалната информация полицаят е бил ударен във врата с ракета или камък. Някои от колегите му са го обкръжили, за да го защитят до пристигането на линейката.

По време на митинга група анархисти с маски на лицата и с качулки са нападнали местното полицейско управление. Те са хвърляли камъни и коктейли „Молотов” срещу полицейските сили, които реагираха със сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и водни оръдия.

Няколко паркирани коли по пътя на протеста бяха изпочупени, а кофите за боклук запалени.

Около 5000 души се събраха на главния площад в атинското предградие Неа Смирна, за да протестират срещу проява на полицейска бруталност в района през уикенда.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова нацията кам сдържаност, единство и хармония, след като силите за сигурността разпръснаха акцията срещу полицейското насилие в атинския квартал.

„Тъжните образи на насилие, които всички видяхме тази вечер в Атина, трябва да бъдат последните“, подчерта Мицотакис. „В такива моменти сдържаността и хладнокръвието трябва да надделеят над всички. На първо място, аз апелирам към нашата младеж, която трябва да твори, а не унищожава. Сляпата ярост не води никъде“, заяви той.

Протестът се разигра на фона на рязък скок на новозаразените с ковид в страната. Броят на новите инфекции в Гърция надхвърли 3 200 за денонощие, като половината от новите случаи са в Атина.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче