Секции

27 April 2024 01:04

По-строги мерки в 10 области, учениците от 5. до 12. клас минават на онлайн обучение

В 10 области в страната с висока заболеваемост от над 300 на 100 хил. души ще бъдат въведени по-строги локални мерки. Сред тях са онлайн обучение за учениците от 5. до 12. клас, намалено работно време за заведенията, евентуално затваряне на молове и фитнеси.

Новите ограничения ще важат за София, Бургас, Шумен, Кюстендил, Хасково, Перник, Плевен, Ямбол, Благоевград. Решенията на областните щабове по места ще станат ясни в сряда следобед.

„Започваме с локални мерки в 10 области в страната, където заболеваемостта е на високи нива. Ако преценим, че ситуацията се влошава, мерките могат да бъдат предприети и на национално ниво“, обяви в Бургас здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи всички ученици в София от 5. до 12. клас да преминат на онлайн обучение за срок от две седмици от 15 до 26 март, а работното време на ресторантите и игралните зали да се намали с 1 час до 22 часа. Предложението ще бъде обсъдено от областния кризисен щаб.

Фандъкова мотивира предложенията си във Фейсбус с рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столична община.

„Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191“, посочи кметът на столицата.

Всички родители на деца, които посещават ясли и детски градини, могат да се възползват от възможността за служебно извиняване на отсъствията им, което беше позволено от МОН по искане на софийския щаб, уточнява Фандъкова. Тя припомни, че със заповед на здравния министър болниците в София разкриват допълнителни места за болни с коронавирус.

В Благоевград за две седмици, считано от 11 март се въвеждат по-строги противоепидемични мерки, обявиха след съвещание на Областния оперативен щаб директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Калоян Калоянов и областният управител Бисер Михайлов.

На заседанието е взето решение в следващите 14 дни учениците от пети до дванадесети клас да преминат в дистанционна форма на обучение. От утре ще бъдат затворени търговските обекти тип МОЛ, с изключение на намиращите се в тях аптеки и хранителни магазини.

За срок от 14 дни се преустановява работата и на фитнеси, кина и театри, школи за извънкласно обучение на територията на областта, ограничават се и масовите мероприятия на открито и закрито.

Ресторантите и заведенията ще продължат да работят, но с намалено работно време – до 22 часа, посочи д-р Калоянов. Засилва се обаче контролът по спазване на противоепидемичните мерки.

Причина за въвеждането на по-строгите мерки в областта е скокът в новорегистрираните случаи на коронавирусна инфекция и увеличеният брой хоспитализирани пациенти. В областта е премината границата от триста заболели на сто хиляди, като на 14-дневна база данните показват 337 заболели на сто хиляди.

По- строги мерки срещу разпространението на коронавируса влизат в сила в Ямболска област. Учениците от 5 до 12 клас преминават към дистанционно обучение, реши оперативният щаб. Затягането на мерките се налага, заради повишената заболеваемост и растящият брой на пациентите в лечебните заведения, посочи зам.- директорът на държавната болница д-р Валентин Вълчев. Той обясни, че детските градини и яслите ще се затварят при болно дете или, член от персонала. Пенсионерските клубове се затварят до 24 март. Читалищата, както и залите ще работят с капацитет до 30 процента. Работното време на заведенията няма да бъде променяно, но ще се следи дали се спазват мерките за безопасност.

В Бургас се предвижда учениците от 5. до 12. клас да преминат на обучение в електронна среда за срок от 2 седмици от петък, 12 март. Ще бъдат преустановени всички групови извънкласни занятия, езикови центрове, екскурзии. Детските градини ще останат отворени.Също така ще бъде намалено и работното време на заведенията в областта.Обсъжда се също затварянето на моловете и фитнеси, организацията на масови събития на открито и закрито. Сред предложените мерки е и носенето на маски на открито.

Мерките ще бъдат въведени за цялата област Бургас, за да не се налага изграждане на КПП-та между различните общини, уточни директорът на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров.

В Шумен също се обсъжда затягане на мерките. Регионът попада в червената зона с 456 заразени на 100 000 души.

/Източник информация и снимка: ПловдивПрес/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче