Секции

25 April 2024 14:51

Правят карта на броя и местонахождението на незаконните сметища и кариери на територията на областта

Във връзка с извършен анализ и направена преценка за необходимост от предприемане на проактивни действия, свързани с опазване на околната среда и превенция на престъпленията, касаещи нерегламентирано депониране на отпадъци и незаконен добив на инертни материали, след проведено съвещание с участието на Апелативния прокурор на гр. Пловдив, Окръжния прокурор на гр. Пловдив и Областният управител на област Пловдив, от Окръжна прокуратура - гр. Пловдив, по надзора за законност, бе разпоредено извършване на съвместна проверка от областната управа и областната дирекция на МВР - Пловдив.

Проверката следва да установи броя и точното местонахождение на съществуващи на територията на област Пловдив незаконни сметища и кариери, осъществяващи нерегламентиран добив на инертни материали, както и на подходите към тях. Направените констатации ще бъдат онагледени и със съставяне на своеобразна карта, която да послужи при предприемане на последващи действия по трайно разрешаване на този повтарящ се проблем.

В обхвата на проверката е включено и установяване на това дали съответните длъжностни лица по местонахождение на констатираните сметища изпълняват задълженията си по чл. 19, ал.3, т. 15 и чл. 112, ал.1, т. 5 от ЗУО и по какъв начин.

Срокът за извършване на проверката е едномесечен, като във всички случаи, в които бъдат констатирани данни за извършено престъпление –против околната среда; свързано с кражба на инертни материали; длъжностно или друго, ще бъдат предмет на разследване.

Подробности за проверките бяха изнесени днес на брифинг на Апелативна прокуратура – Пловдив, в който участваха Румен Попов, окръжен прокурор, Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор и ст. комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР – Пловдив.

/Снимка: bnr.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче