Секции

29 March 2024 11:33

844 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив през 2020 г.

844 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура - Пловдив през 2020 г. Това съобщи на брифинг днес Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив. Делата са водени от магистратите от районните прокуратури в апелативната зона. Най-често досъдебни производства са образувани за нарушаване на задължителна карантина. През май 2020 г. по досъдебно производство на Районна прокуратура - Пловдив бе осъден 32-годишен мъж на ефективно наказание от 3 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 10 000 лева.

Тодор Деянов подчерта, че продължава тенденцията за намаляване на престъпленията в зоната на Апелативна прокуратура -Пловдив. Той посочи, че през 2020 г. са регистрирани общо 16 747 престъпления, като през 2019 г. те са били 18 024, а през 2018 г.- 19 114.

На съд са предадени 7763 лица, внесени са 7147 прокурорски акта, 7150 са осъдените с влязла в сила присъда.

„Нека отбележа, че това се случва в една трудна година, когато работихме в условията на пандемия и трябваше да се справяме с нова ситуация, да приемаме новите предизвикателства на времето. Причината за добрите резултати е, че в борбата с престъпността бяхме заедно и си взаимодействахме активно с другите държавни институции, за да гарантираме сигурността и спокойствието на гражданите“, каза Тодор Деянов. Той очерта две основни тенденции при спадане на престъпността.

Първата е намаляването на битовата престъпност. За противодействие на нея през 2020 г. в зоната на Апелативна прокуратура - Пловдив са били проведени общо 1034 специализирани полицейски операции, като в качеството на обвиняеми за кражби, грабежи и измами са привлечени 1 111 лица. На територията на Пловдивска област няма регистрирани телефонни измами. През годината бяха разкрити грабежи над възрастни хора в пловдивските села Белозем и Трилистник и в гр. Раковски, както и в старозагорските села Енина и Дъбово, в гр. Белово, Пазарджишко.

Повечето от извършителите са предадени на съд, а тези в с. Енина и с. Дъбово, Старозагорско, вече са в затвора. Ефективни наказания „лишаване от свобода“ получиха извършители на кражби от домове в с. Черногорово, Пазарджишко.

Апелативният прокурор Тодор Деянов заяви, че в най-близко време, според противоепидемичната обстановка, се предвижда откриването на приемни на прокуратурата в малките общински центрове. Директорът на ОД на МВР – Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев също отчете намаляване на битовата престъпност в региона.

Втората тенденция, която е била ключова за работата на прокуратурата и полицията през изминалата година, е борбата с разпространението, контрабандата, държането и отглеждането на наркотични вещества.

В тази връзка през 2020 г. в зоната на апелативна прокуратура – Пловдив бяха проведени общо 1573 специализирани полицейски операции за противодействие на разпространение на наркотични вещества в районите на учебните заведения на територията на Пловдивска област. На съд от прокурорите са предадени 1054 лица. През годината бяха разкрити лаборатории за отглеждане на канабис в Пазарджишко. Налице е добро взаимодействие между органите на полицията и прокуратурата за безкомпромисното отношение към този род престъпления.

Приоритет в работата са и корупционните престъпления. През 2020 г. от прокуратурите в Апелативната зона са приключени 235 дела, като са предотвратени щети за милиони левове за държавата. Щети за няколко милиона лева за държавата от невнесени акцизи бяха предотвратени и при разкриването на нелегални фабрики за производство на цигари в Пловдивско – с. Цалапица, с. Калековец и с. Желязно.

„Прокуратурата показа силна ангажираност и по подадени сигнали за замърсяване на околната среда, като бяха извършени проверки и образувани досъдебни производства за незаконни сметища, замърсяване на реки и др., като има обвиняеми лица“, каза Тодор Деянов.

Преди два дни в Апелативна прокуратура – Пловдив се проведе съвещание, на което присъстваше областният управител Дани Каназирева и окръжният прокурор Румен Попов. „Ние решихме, че в района започват масови проверки с други институции за незаконни сметища. След това ще бъде изготвена карта на тези участъци, които замърсяват природата, както и ще бъде поставено видеонаблюдение. Всички ние искаме чиста природа и като прокурори ще направим всичко, което зависи от нас за това“, заяви в заключение Тодор Деянов. Проверките по реда на надзора за законност за незаконни сметища и кариери за инертни материали ще се извършат и от всички прокуратури в апелативната зона.

Приоритетите през 2021 г. година ще бъдат свързани с делата за корупционни престъпления, наркотичните вещества, битовите престъпления, тези за замърсяване на околната среда и бързото разследване по тях.

На брифинга присъстваха Румен Попов, окръжен прокурор на гр. Пловдив, Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор на гр. Пловдив, Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив и ст. комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР – Пловдив.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче