Секции

28 March 2024 13:51

140 години се навършват от раждането на карловката Елена Снежина

Елена Янкова Кирчева, известна с псевдонима си Елена Снежина, се ражда на 14 март 1881 година в Карлово. От брака й с него се ражда момиченце, по-късно също голяма наша актриса – Олга Кирчева.

Псевдонима си Снежина, с който тя печели успехи на сцената, получава от своя бъдещ съпруг - даровития драматичен актьор Атанас Кирчев.

Елена завършва театрално изкуство в школата на Московския художествен театър при К. С. Станиславски и Вл. И. Немирович – Данченко. След това постъпва в „Свободния театър“, в чийто състав са имена като Атанас Кирчев, Адриана Будевска, Стоян Бъчваров и други първокласни драматични актьори. Дебютира с изключителен успех в ролята на Ада Барценовска от „Края на Содом“ на Херман Зудерман.

В продължение на четиридесет години, на сцената на Народния театър представя повече от двеста първостепенни роли – Мис Хобс от „Мис Хобс“ на Джером К. Джером, Клеопатра от „Цезар и Клеопатра“ на Бърнърд Шоу, Мадам Сан Жен от едноименната пиеса на Викториен Сарду, Илона от „Синята лисица“ на Франц Херцег, госпожа Армори от „Неразумната дева“ на Анри Батай, играе в още много други представления. На сцената е и Цена от „Змейова сватба“ на Петко Ю. Тодоров, Тодорка от „Иванко“ на Васил Друмев, Милка от „Казаларската царица“ на Иван Вазов, Бистра от „Когато гръм удари и Амели от „В полите на Витоша“ на Пейо Яворов.

Тя е единствената жена рецитаторка сред актьорите с богат репертоар от стихове на Пушкин, Лермонтов, Верлен, Едгар По, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Кирил Христов, Теодор Траянов и Димчо Дебелянов. Неслучайно е „много близка“ на Лора и Яворов. През 1916 г. участва и в един от първите филми на Васил Гендов – „Дяволът в София, а през 1939 г. се снима в „Грамада“ по поемата на Ив. Вазов, режисиран от Александър Вазов.

През есента на 1918 г. е обявен края на Първата световна война. Елена Снежина доброволно става милосърдна сестра. След ужасите от войната животът, актрисата се завърнала на сцената на Народния театър. До последния ден от своя живот – 6 декември 1944 г.

От 1989 година нейното име носи самодейният театър към читалище „Васил Левски“ в родното й Карлово.

/По информация: Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ – Карлово; снимки: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Любовта превръща дивеча в сокол, сокола в човек, а човека — отново в пустиня. Тя превръща оловото в злато, а след това отново скрива златото под земята.


Паулу Коелю