Секции

03 May 2024 17:23

Първи екип алпинисти е готов да катери връх Еверест от април

Първите алпинисти, които ще изкачват връх Еверест от началото на април, пристигнаха в Катманду. Сред тях има принц от Бахрейн и британци. Непал забрани експедициите към най-високия връх на Земята миналия март, но сега отново ги разреши.

Екип алпинисти, в който има принц от Бахрейн, пристигна в Непал за поход към най-високия връх на планетата Еверест, след като той бе отворен отново за изкачвания. Екипът е първата международна група, пристигнала в Катманду с надежда да изкачи високия 8849 м връх в Хималаите.

Мингма Шерпа – председател на местна асоциация на катерачите:

Екипът включва 16 души, 13 от които са от Бахрейн, включително принца, и трима са от Великобритания. Това е първият екип, пристигнал в Катманду, който ще изкачва Еверест този сезон.

Непал затвори своите планини през март миналата година като част от стриктните мерки за ограничаване на коронавируса, който е заразил над 275 000 души и причинил смъртта на 3014 в национален план.

Над 300 чуждестранни алпинисти ще се опитат да покорят Еверест през този сезон, започващ през април. Това е по-малко от 381 катерачи, направили опити да се изкачат на върха през 2019 г.

Туризмът с цел алпинизъм е основен източник на приходи за малката хималайска страна.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче