Секции

27 April 2024 08:13

Почит пред делото на Иван Грозев- сподвижник на Левски и първи председател на БТПП

Навършват се 105 години от смъртта на карловеца Иван Грозев. Неговото име завинаги остава в българската историческа памет като сподвижник на Левски, един от строителите на България непосредствено преди и след Освобождението, първи председател на БТПП. За личността и делото му разказва във фейсбук страницата си НМ“Васил Левски“.

Иван Димитров Грозев е роден през 1847 г. в Карлово в семейството на калоферския търговец Димитър Грозев и карловката Тита Гешова. Със средства на вуйчо му Иван Д. Гешов учи в търговското училище на проф. Веле във Виена. Участва във Втората българска легия в Белград.

С името на Иван Грозев е свързано началото на изграждането на комитетската организация – той е един от хората, на които Апостола се доверява. Написването на първите правила за функционирането на революционните комитети, преди да има Нареда, преди да има Устав, е негово дело. За това разказва в своите спомени Иван Драсов от Ловеч. Макар и много кратки, това са първите правила, по които започват да се изграждат комитетите – наричат ги и „Карловския закон”. Това е факт, който говори за доверието и уважението на Васил Левски към по-младия, но високо образован негов съгражданин Грозев. Той съобщава на Иван Вазов за срещата си с Васил Левски на Чукурлийския баир и става герой в разказа му „Чистият път”.

След Освобождението Грозев е избран за секретар на Карловския градски съвет - на 9.04.1878 г. Много решителна е обществената му позиция по време на протестите на карловското население срещу решенията на Берлинския конгрес.

След 1883 г. се установява се в София. Кмет е на столицата през 1894-1895 г. Избран е за председател на комисията за изграждане на паметника на Левски в София, открит на 22.10.1895 г. Бил е народен представител.

Предприемаческата и обществена активност на Грозев е неспирна. Започва още през 1872-1874 г., когато ръководи изграждането на барон Хиршовата железница в участъка Търново Сеймен – Ямбол, а след това заедно с Никола Стрелухов от Калофер построяват и собствено вълненотекстилно предприятие край Карлово. След Освобождението се ключва в изграждането на ж.п. линията Свищов – Плевен. Сключва контракт с Военното министерство за доставка на всичкия дървен материал за постройката на казарми в София. През 1884 г. взема на търг каменовъглената мина в с. Мошино – Пернишко, която експлоатира до 1892 г. През 1885 г. образува Българско строително дружество, с което участва на търга и строи първата българска железница след Освобождението – Цариброд – София – Вакарел. Възлага му се и строи и ж.п. работилница за ремонт на локомотиви и вагони. Председател е на дружество по построяване на Варненското пристанище, председател е на Осигурително дружество „Балкан”. Името му се свързва с изграждането на църквата „Св. Илия” в Княжево. Участва в създаването на средно търговско училище в София (днес елитните Търговско-банкова и Финансово-стопанска гимназии). Това са само част от следите, които Иван Грозев е оставил като стопански деятел, като предприемач, като държавник и общественик.

Иван Грозев е и председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес Българска търговско-промишлена палата - БТПП) в продължение на 20 години - от нейното учредяване през 1895 г. до смъртта му през 1916 г.

БТПП възстанови къщата на Иван Грозев в Карлово, открита на 18.10.2019 г. На първия етаж в нея е уредена и фото-документална изложба за Грозев.

БТПП реализира и идеята да бъде представен в кинематографичен разказ живота на Иван Грозев – https://youtu.be/8MwQtF3O8Lo

/Снимка: bcci.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче