Секции

03 May 2024 13:34

НАСА подготвя първи полет на малък хеликоптер на Марс

НАСА ще се опита да извърши в началото на април първия контролиран полет на друга планета с хеликоптера „Индженюъти“ на Марс.

Засега свръхлеката машина, която прилича на голям дрон, още е прикрепена сгъната под роувъра „Пърсивиърънс“, който кацна на Червената планета миналия месец.

НАСА подготвя уникална мисия на Червената планета. Неин хеликоптер ще прелети над Марс, с което ще стане първото въздухоплавателно средство, извършило полет над друга планета.

Той ще е много прост. След като излети вертикално, хеликоптерът ще се издигне на 3 м, ще се задържи така 30 секунди, ще се завърти около себе си и ще кацне на повърхността. Инструкции от Земята ще получи няколко часа предварително, но сам ще анализира положението си спрямо повърхността по време на полета, като прави 30 снимки в секунда.

Теренът, над който ще лети „Индженюъти“, вече е избран. Размерите му са 10 на 10 метра. Той е северно от мястото на кацане на роувъра „Пърсивиърънс“ И ще се придвижи дотам за няколко дена. След това хеликоптерът ще бъде поставен на позиция на повърхността под роувъра, който ще се отдалечи, като ще го направи за по-малко от 24 часа, защото „Индженюъти“ трябва да заради слънчевите си панели с енергия от слънцето.

Хеликоптерът, който тежи едва 1 килограм и 800 грама, кацна на Марс заедно със сондата на НАСА и е най-модерната астробиологическа лаборатория, изпращана извън пределите на Земята.

Мисията му е да търси следи от древен микробиологичен живот на повърхността на Червената планета.

Планирани са до пет полета на „Индженюъти“ за един месец с постоянно увеличаваща се трудност.

Учени от Американската агенция по космически изследвания заявиха, че полетът ще бъде края на трудното пътуване, отнело шест години.

Първият полет на машина с двигател на друга планета ще е най-рано на 8 април. Датата обаче може да бъде коригирана.

Ако експериментът бъде успешен, постижението ще е голямо, защото плътността на марсианската атмосфера е само 1 процент от земната.

Това ще е равно по значимост на първия полет на самолет на Земята през 1903 г.

Програмата за „Инджинюъти“ струва около 85 милиона долара.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче