Секции

20 April 2024 08:01

44-ото Народно събрание вече е в историята

С химните на България и Европейския съюз депутатите закриха работата на настоящия парламент, предаде репортер на БГНЕС.

„Колеги, благодаря ви за съвместната работа, закривам 44-тото Народно събрание“, обяви председателят Цвета Караянчева, секунди преди да удари парламентарният звънец за последен път.

Днес парламентът се събра за последно, а на заседанието, предавано пряко по обществената телевизия и радио, се регистрираха 194 народни представители.

„Всеки от нас ще отнесе различни спомени, както е различна оценката на всеки един от нас за изминалите 4 години. Скоро в тази зала ще заемат местата си депутатите от 45-тото Народно събрание, някои от тях ще са ветерани с опит, други за първи път ще седнат на депутатските банки. На бъдещите депутати-ветерани да пожелаем да носят със себе си поуката от допуснатите в миналото грешки, а тези, които за първи път ще влязат тук, нека не забравят обещанията към избирателите си“, заяви Цвета Караянчева в последната си реч.

Тя изрази благодарност към българските доброволци в организирането на предстоящите избори, насрочени на 4 април и припомни, че за гладкото им протичане са ангажирани около 80 хил. души изборна администрация. „Те ще бъдат нашите гаранти за справедлив вот и излъчване на легитимно народно представителство“, смята Цвета Караянчева, която увери, че всеки глас ще бъде „честно преброен“.

„Обществото ни само ще спечели от високата избирателна активност“, заяви още тя и пожела успех на всички участници на предстоящия вот.

В декларации парламентарните групи традиционно дадоха своята оценка на изминалия 4-годишен мандат, с изключение на ДПС, които предпочетоха да разпространят позицията си до медиите в писмен вид.

Дариткова: Не позволихме страната да бъде хвърлена в хаос и безвластие

В последния работен на ден на настоящия парламента председателят на групата на ГЕРБ д-р Дариткова отчете, че управляващото мнозинство в него не е позволило „страната да бъде хвърлена в хаос и безвластие“, излъчвайки правителство и изпълнявайки предизборната си програма докрай. Тя определи мандатът като тежък, преминал през най-голямо изпитание - COVID-19, редом с медицинските и икономическите измерения на пандемията.

Следващият парламент да надскочи тяснопартийния интерес, пожела Дариткова и призова кандидат-депутатите за следващия състав на законодателния орган: „Мислете и за дните след изборите“.

Нинова: Останахме опозиция докрай, въпреки изкушенията и натиска

„Нашата работа като алтернатива и опозиция свършихме добре и с грижа за хората, но обликът на всяко Народно събрание се дава от мнозинството. Мнозинството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ – официално и плаващите мнозинства с други парламентарни групи – неофициално, отхвърляха грубо и без аргументи нашите предложения“, заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В последния ден на законодателния орган Нинова отправи поредна доза критики към управляващите, обвинявайки ги в налагане на „арогантно и самодостатъчно“ поведение. „След 9 дни решаваме не просто кой ще стане депутат, решава се бъдещето на България“, каза още тя за предстоящите избори и допълни: „Можем да възстановим държавността. Институциите да работят за хората, а не обратното“.

Карадайъ: Днес приключва унижението на институцията Народно събрание

Остри критиките за управляващите имаше и от ДПС. „Днес приключва унижението на институцията Народно събрание“, смята лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

„Самооценки като „прости“ и „безделници“, думи като „кучки“ и „тахтаби“. Гласуване на закони в нарушение на Конституцията, законите и Правилника на Народното събрание. Приемането на бюджети като подписан празен чек за изпълнителната власт, промяната на закони преди да са станали правен факт, по волята на премиера с едно телефонно обаждане. Популисткото харчене на обществени средства, с които безпринципно се трупа дълг за сметка на бъдещите поколения“, смята Карадайъ.

Искрен Веселинов: ВМРО и НФСБ изпълниха докрай дълга си към гражданите

По-малкия коалиционен партньор – „Обединени патриоти“, също наблегна на заслугите по време на мандата. Ръстът в доходите на работещите, двойно увеличение на минималната пенсия, въвеждането на семейно подоходно облагане и подкрепата за всяко българско дете през данъците на своите родители – това бяха малка част от позитивите, които набеляза съпредседателят на групата Искрен Веселинов. Като важна кауза, за които колегите му са работили, той припомни и правата на българите зад граница, както отстояването на българщината в Македония.

„Именно тези неща осмислят нашия престой във властта, заради тях търпяхме хулите на настървените за власт субекти. Заради тях заплатихме и с част от своята политическа популярност, но не съжаляваме“, каза в заключение Искрен Веселинов.

Веселин Марешки: Борихме се за залъка на народа

ПГ на „Воля“ приключва със самочувствие и удовлетвореност своя първи мандат, отчете лидерът и заместник-председател на парламента Веселин Марешки. „С работата и поведението си тук опровергахме всички фалшиви новини за нас, които опонентите ни тиражираха преди 4 години, та и до ден днешен“, каза той от трибуната. Според Марешки в своята работата депутатите от групата са показали „какво значи да не ламтиш за постове“, както и са се борили „за залъка на народа“.

Традиционно краят на последната сесия на 44-ия парламент завърши с обща снимка на депутатите.

/Източник информация и снимка: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче