Секции

29 March 2024 00:39

Лъчезар Бакърджиев: „Има такъв народ“ е за данъчни облекчения за стартиращи компании и за специално ведомство за иновациите

Лъчезар Бакърджиев е карловски бизнесмен и общественик. Той е председател на Предизборния щаб на ПП“Има такъв народ“ за 16-ти и 17-ти МИР. В областната листа на партията на Слави Трифонов за парламентарния вот е на 3-то място.

- Г-н Бакърджиев, вие сте икономист по образование и бизнесмен, който знае какво е фирмата му да оцелява при днешните условия. В икономически план, които са първите неща, които ще направи ПП“Има такъв народ“, ако спечели доверието на избирателите?

- 5 са основните приоритети, по които ще се работи.

Първо, икономиката ни изостава изключително много на фона на европейските, затова трябва да я стабилизираме, така че да има последователно и устойчиво развитие.

Второ, предприемачеството у нас не се стимулира, липсва прозрачност как точно се разпределят европейските, а и държавните средства за подпомагане на бизнеса. Това трябва да се промени с цел адекватно управление на източниците на финансиране.

Трето, налице е дисбаланс в развитието на регионите в страната, като някои от тях са твърде изостанали. Затова трябва да се постигне ефективна децентрализация и рационализация на икономическите регионални модели.

Четвърто, ПП“Има такъв народ“ е за реализацията на стратегическа програма за осигуряване на необходимия квалифициран човешки ресурс, според нуждите на икономиката по региони и отрасли, с цел България да се конкурира адекватно и ефективно с развитите икономики както в ЕС, така и извън него.

Пето, трябва да се стимулира научно-изследователската и развойната дейност и създадените иновации ефективно да бъдат прилагани в икономиката.

- В своята икономическа програма предвиждате създаване на отделно ведомство с ранг на министерство само за иновации, защо?

- Изключително важни са данъчните облекчeния за стартиращи компании. Данъчният стимул е освобождаване от корпоративен данък за определен период, възможности за по-разширен достъп до финансиране, изграждане на данъчна платформа за възможност чрез нея да са информирани стартиращите компании. Също така трябва да бъдат стимулирани и тези фирми, които вече са развили продукт, услуга или каквато и да е иновация. В тази насока трябва да работи отделно ведомство, което да се грижи за иновациите и тяхното внедряване, тъй като е факт, че сегашното правителство напълно бездейства, а и министерството на икономиката не се справя.

- Европейските средства се оказват изключително необходими за развитието и прилагането на иновациите в производството. Как ще гарантирате прозрачността при кандидатстването за тези пари?

Достъпът за кандидатстване по отделни европейски проекти трябва да е максимално улеснен. А прозрачността трябва да е гарантирана. Бизнесът трябва да се развива, без да има спънки и бариери. Трябва да има възможност за чуждестранни инвестиции, чрез които да се стимулира иновативната дейност. Това ще спомогне и за икономическото развитие на отделните региони, като се стимулира използването на ресурсите в тях.

Анализът сочи, че икономиката ни не се развива. Безспорни са фактите, че над един милиард и половин лева се наляха за направата на електронно правителство, а такова управляващите не реализираха. Инвестиции така и не дойдоха у нас заради корупцията и това, че не може да се прогнозира стабилност на икономическия климат. Външният дълг се е повишил с 38 милиарда лева и е достигнал до 63% от БВП.

- Във вашата предизборна програма говорите и за необходимостта от подобряване на регионалната бизнес среда. Как ще го постигнете?

През изминалите 10 години в своето управление ГЕРБ не създаде ясна и последователна политика за привличането на инвестиции, за последните няколко години те са едва около 2 милиарда лева. Това се отрази и на регионалния бизнес. Предвиждаме да бъде създаден инструментариум за подкрепа на предприемачеството. Така ще бъде повишен притока на публично-частните инвестиции и ще бъде създадена прозрачна среда, благоприятна за ефективно партньорство между публичния и частния сектор, което ще спомогне и за развитието на регионите.

Имам готовност да разговарям с всеки, който се интересува от нашата икономическа програма, в офиса на ПП“Има такъв народ“ в Карлово. Нека не забравяме, че решаващият глас има всеки един от нас. Нека подкрепим развитието на страната ни в изборния 4-ти април с номер 29 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Велики са тези, които разбират, че духовното е по-могъщо от каквато и да е материална сила, и, че мисълта управлява света.


Емерсън