Секции

20 April 2024 04:17

Разхлабват противоепидемичните мерки в страната от 1 април

Част от противоепидемичните мерки в страната ще бъдат разхлабени от 1 април, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Отново ще заработят заведенията, фитнесите и театрите, а децата ще се завърнат в детските градини и в училищата. Вижте подробностите.

От 1-ви април у нас отпадат част от потивоепидемичните мерки, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Затова от 5 април отварят детските градини, а учениците се връщат поетапно в класните стаи след пролетната ваканция, която продължава до 12 април. Театрите ще работят от 1-ви април с капацитет на местата от 30%. Фитнес залите също ще отворят врати с капацитет от една трета от максималния брой посетители.

Заведенията отварят, но имат право да посрещат клиенти само в открити площи и при намален капацитет. Нощните заведения, търговските центрове и големите нехранителни магазини остават затворени.

Причината за отпускането на мерките е, че се наблюдава трайна тенденция за намаляване на броя на пациентите с коронавирус, настанени в болници.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването:

„Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да стане трайна тенденция. В Кюстендил се наблюдава такава от около седмица, в някои други областни градове – също. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика, за който говорим”

Здравните власти посочиха,че болниците в страната успяват да се справят с третата вълна.

„Това, което наблюдавахме преди със закъснели линейки, необслужени пациенти, не се случва. Болниците се справят успяхме да подготвим всичко онова, което ни беше необходимо за третата вълна. Закупхме допълнително количество респиратори, така, че системата е обезпечена“, каза още здравният министър.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор:

„Натискът в момента е по-голям, но да възможността на системата да го поеме е още по-голям от натиска.“

Мотив за разхлабването на мерките е и продължаващата ваксинация – около 1 млн. българи вече са имунизирани срещу Ковид-19.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор:

„250 хил от тях защото са преболедували, 450 хил. защото са имунизирани.“

През април в страната ни ще пристигнат и още дози от ваксините.

Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата:

„250хил дози очакваме от Пфайзер, около 90 хил от Модерна и около 300 хиляди от АстраЗенека. И ще има две дотавки на ваксината на Джонсън и Джонсън след средата на април.

А за ново затягане на мерките, може да се мисли само ако броят на новозаразените продължи да расте стръмно нагоре. Засега според здравните експерти въврим към плато и ограничаване на новите случаи.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Добрият брак е най-малко 80% добър късмет да намериш правилния човек на правилното място. Останалото е доверието.


Нанет Нюман