Секции

15 April 2021 21:05

БЛС: НЗОК не заплаща лечението на коронавирусна инфекция, установена с антигенен тест

Има опасност хората с COVID-19, диагностицирани чрез антигенни тестове да останат без лечение. За това предупреждават от Българския лекарски съюз. Причината е, че съсловната организация все още не е подписала анекс към Националния рамков договор, който да регламентира заплащането на лечението на коронавирусна инфекция, която не е доказана чрез ПСР тест. В същото време обаче болниците лекуват тези пациенти, подцчерта пред БГНЕС д-р Иван Маджаров.

Здравната каса не признава лечението на коронавирус, диоагностициран с антигенен тест. За това алармират от БЛС. Причината е, че когато лекарския сьюз и Касата са подписвали рамковия договор бързите тестове все още не са били признати като официална диагностика. След като това се е случило обаче все още няма споразумение между двете страни.

Иван Маджаров – председател на Българския лекарски съюз – има случаи в които с дихателна недостатъчност пациенти, които са влезнали в системата само с антигенен тест и трябва да постъпят в болница. Болницата остава в дилема- да го приеме ли с риск НЗОК да не го заплати или да не го приеме, което практически е убийство..

Д-р Маджаров обясни, че подписването на анекс с Касата в случая е важно, защото той ще даде сигурността на болниците, че ще им бъде изплатена пътеката за приет и лекуван пациент, чиято инфекция е доказана с антигенен тест.

Иван Маджаров – председател на Българския лекарски съюз – Позицията на Касата е, че задължително трябва да подпишем анекс към договора. Но той не е готов. Има изключително голяма съпротива от страна на оперативното ръководство на НЗОК. Ние сме изпратили текстове, така както смятаме, че трябва да изглеждат. Касата от своя страна не изпраща нито един текст, тя твърди, че този антигенен тест не съществува за нея, той трябва да го има в Наредба.

Здравната каса в момента изпълнява основни функции и пречи, категоричен е председателят на лекарския сьюз. Той се надява на уверението на председателя на Надзорния съвет Жени Начева, че анексът все пак може да бъде подписан до дни.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Успяваме ли да съхраняваме българските народни традиции и обичаи?

Благодарим Ви за гласуването

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Повечето хора са толкова субективни, че всъщност не се интересуват от нищо освен от самите себе си.


Шопенхауер