Секции

20 April 2024 03:00

Преференции разместват депутатските места в Пловдив област, битка между Асеновград и Карлово

Изключително интересна се очертава битката за разпределението на депутатските места в 17 МИР в Пловдив област- коментира Traffic News. До последно ще бъде неизвестно, както разпределението на мандатите, така и местата в листите на големите партии.

По традиция в 17 МИР в големите партии преференциите играят важна роля, за да определят народните представители. Почти винаги кандидатите на Асеновград, Карлово и Раковски успяват да изместят другите кандидати в листата заради регионалния характер на гласуването по време на избори. За да се направи разместване на листата е необходимо 7 % от действителните гласове за партията да отидат при някой от кандидатите.

Не е ясно към момента и с точност как ще бъдат разпределени мандатите. Причината от една страна е разпределението на вота от чужбина, а от друга силното представяне на партии, които са извън 45-тото Народно събрание. Така например ВОЛЯ – НФСБ имат 4,53%, което е повече от „Изправи се! Мутри вън” и Демократична България.

Според резултатите, публикувани до момента при 75% обработени протоколи, ГЕРБ взимат три мандата от Пловдив област, което е с един по-малко от вота през 2017 година. Сред новите депутати ще бъде Дани Каназиерва. На второ място към момента излиза депутатът от Раковски Младен Шишков. Той е успял да хване прага от 7% и се предвижва напред, след като бе поставен пети.

Битката за третия мандат на коалиция ГЕРБ – СДС ще е между втората Данка Люртова от Карлово и петият Димитър Янев от Асеновград. И двамата имат сериозен бой преференции, но до последно няма да се знае кой ще отиде в 45-тото Народно събрание. Почти сигурно човекът на СДС в листата Йордан Кръстанов ще вън от сметките за депутати.

От БСП сигурен е водачът Манол Генов за новия парламент. Неговият съгражданин от Асеновград Енко Найденов събира над 2500 преференции и от 11-то място става втори. Вероятно социалистите ще вземат три мандата, заради най-големият остатък . Не е ясно кой ще бъде на третата позиция. Депутатът от Карлово Веска Нечева, която бе втора в първоначалната листа и четвъртият Светозар Славчев от Първомай минават бариерата от 7% и до последно ще се надпреварата за третия мандат, ако все пак БСП има такъв.

„Има такъв народ” е трета в областта, като хората на Слави Трифонов ще вземат два мандата. Ако водачът Тошко Йорданов предпочете да влезе от Пловдив град, то в парламента ще влязат бизнесмените от Джебел Танер Тюркоглу и Карлово Лъчезар Бъкарджиев.

ДПС със сигурност вкарва в парламента водачът Рамадан Аталай, а „Изправи се! Мутри вън!” лидерът на БНС Румен Йончев.

Вероятно от преразределението на гласовете в парламента ще влезе и представителят на „Демократична България” Велизар Шаламанов от Карлово.

/Източник информация: trafficnews.bg; снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче